De BNB geeft haar vertrouwen aan de snel uitbreidende start-up Edebex

De Brusselse start-up in volle expansie heeft van de Nationale Bank van België de toelating gekregen voor de invoering van een procedure met vereenvoudigde transacties, waarbij gewerkt wordt met een unieke derdenrekening.

post-image-3

Nu het volume aan facturen dat online uitgewisseld wordt van maand tot maand exponentieel groeit, en in november zelfs flirtte met het miljoen euro, heeft Edebex zijn team verdubbeld en zet het zijn groei verder door de uitwisseling tussen debiteuren, crediteuren en investeerders te stroomlijnen.

Wil men de betekenis van het woord `Start-Up` weten, dan moet men de bliksemsnelle evolutie van Edebex eens bekijken. In het jaar dat het bestaat, tot september 2014,  zijn er, zonder dat er echt promotie gevoerd werd, meer dan 2,5 miljoen euro aan handelsvorderingen uitgewisseld op deze marktplaats die uniek is in Europa, in gemiddeld 4 uur per transactie. Een onverhoopt cijfer dat toch nog verbleekt naast het nieuwe record dat zopas bereikt werd: bijna twee miljoen euro aan transacties enkel en alleen in oktober en november.

Dankzij deze resultaten, die het oorspronkelijke business plan ver overstijgen, kon dit jonge team zich versterken en tegelijkertijd massaal in de ergonomie en functies van zijn platform investeren. De doelstellingen van 2015 zijn trouwens in dezelfde grootte als het succes dat in 2014 behaald werd, vermits Edebex ambieert om de 20 miljoen euro aan transacties volgend jaar te overschrijden.

Edebex heeft een vernieuwend systeem van participatieve financiering tussen bedrijven op punt gesteld: een online marktplaats waar KMO met behoefte aan cash geld hun facturen kunnen verkopen aan bedrijven die over fondsen beschikken en die willen investeren in een product dat even veilig als rendabel is. Deze innoverende procedure, die uiteindelijk weinig kost aan de schuldeiser die zijn schuldvordering doorgeeft, biedt de koper ervan een rendement dat merkbaar hoger is dan wat via de reguliere markt mogelijk is. Bovendien is elke belegger hierbij beschermd, vermist alle behandelde facturen gedekt worden door de kredietverzekering.

Edebex heeft onlangs de goedkeuring verkregen van de Nationale Bank van België om een derdenrekening te gebruiken, en zo de procedure van de verkoop van schulden aanzienlijk te vergemakkelijken. Voorheen betaalde de debiteur het bedrag van de afgestane factuur rechtstreeks aan de koper van de schuldvordering, wat, bij herhaalde operaties, voor de debiteuren betekende dat zij voor elke nieuwe operatie op een verschillende rekening moesten betalen. De nieuwe procedure die Edebex nu ingevoerd heeft laat toe om de betalingen van de debiteuren te centraliseren, om vervolgens de verschillende schuldvorderingen door te storten aan elke koper, en dit vanuit één en dezelfde rekening. Dit systeem voorkomt niet alleen verwarring en vergissingen, maar verbetert de opvolging, en dus de efficiency en de eenvoud.

"Door de toestemming te krijgen om een derdenrekening te gebruiken, vereenvoudigen wij de stappen bij de betaling, wat in het belang is van alle bij de transactie betrokken partijen", legt Xavier Corman uit, CEO van Edebex. "De debiteuren voeren hun betaling uit op onze unieke rekening, en moeten dus nog maar één `tussenliggende schuldeiser` beheren in hun management systeem / ERP. Dat bespaart hen veel tijd en verbetert hun relatie met de schuldeisers die vaak ook hun vaste leveranciers zijn. Van de kant van de beleggers is dit absoluut comfortabel, omdat de terugbetalingen voortaan vanuit één en dezelfde rekening gebeuren, en de rapportage simpeler wordt".

Edebex beschouwt het toestaan van deze derdenrekening als een bewijs van het grote vertrouwen in haar betrouwbaarheid.

 

Back to top button
Close
Close