De netneutraliteit is gestemd in de VS

De Amerikaanse instantie die optreedt als toezichthouder voor de telecommunicatiemarkt, heeft besloten om strenge regels op te leggen aan de providers van internettoegang, om zo een gelijke behandeling van alle verkeer over de netwerken te waarborgen. Een beslissing die door de gebruikers verwacht werd, maar die enkele grote spelers boos maakt, waaronder Comcast.

post-image-3

Deze beslissing van de Federal Communications Commission (FCC), die in de volgende weken van kracht wordt, voert het principe in van de internet neutraliteit, dat wil zeggen gelijke toegang tot de netwerken voor de contentleveranciers en de onmogelijkheid voor de toegangsleveranciers om sommigen daarvan voorrang te geven, met name diensten die het meeste bandbreedte opslokken, in het kader van betalende contracten.

Waar tot nu toe het internet in de Verenigde Staten afhing van de "information services" sector, behoort het nu naast de vaste en mobiele telefonie tot de "telecommunicatiediensten", die strenger omkaderd zijn.

Het FCC zal zo over meer macht beschikken om de contracten te bekijken die afgesloten worden tussen operatoren zoals Comcast en contentleveranciers zoals Netflix, om er zeker van te zijn dat die rechtvaardig zijn, niet alleen tegenover de gebruiker, maar ook tegenover de concurrentie.

Het zal de telecomoperatoren voortaan verboden zijn om verkeer te blokkeren of te vertragen of om contracten af te sluiten die prioritaire toegang geven tot bepaalde contentleveranciers.

De spelers uit de technologiesector, die zich altijd al verzet hebben tegen dit project omdat zij menen dat het de investeringen en innovatie schaadt, hebben aangekondigd dat zij deze zaak zullen voorleggen aan de rechtbank en het Congres.

Dit argument werd echter weggewuifd door Tom Wheeler, president van de FCC. "De ontvangsten (van de internet service providers) zullen morgen nog dezelfde zijn als zij gisteren waren", zo verklaarde hij.

Het vastleggen van dit reglementair kader komt er na een krachtmeting van bijna een jaar tussen  de internet service providers, kabeloperatoren en andere webgiganten enerzijds, en verdedigers van de internetneutraliteit anderzijds, waartoe met name start-ups behoren.

De FCC heeft bijna vier miljoen bijdragen over dit onderwerp ontvangen - een record - en president Barack OBama is zelfs in november verleden jaar tussengekomen in het debat: hij verklaarde zich voorstander van een strenge omkadering.

Back to top button
Close
Close