Met deze aluminium batterij herlaadt u uw smartphone in één minuut!

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat zij, dankzij aluminium, een goedkopere, duurzamere, meer ecologische en zelfs plooibare batterij ontwikkeld hebben waarmee u de smartphone in één minuut kunt herladen.

post-image-3

De onderzoekers, die hun ontdekking toelichten in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, verzekeren dat de nieuwe batterij op basis van aluminium-ion het potentieel heeft om de lithium-ion batterijen te vervangen die nu in miljoenen draagbare computers en mobiele telefoons gebruikt wordt.
Buiten het sneller herladen is de nieuwe batterij ook veiliger dan de huidige modellen, die soms gevoelig zijn voor oververhitting en mogelijk ontvlambaar zijn.

Wetenschappers trachten al jaren om een batterij op basis van aluminium te ontwikkelen, een lichtgewicht en relatief goedkoop materiaal met een grote opslagcapaciteit.
Een team onder leiding van de chemicus Hongjie Dai aan Stanford University in California is per toeval tot deze doorbraak gekomen, door vast te stellen dat grafiet uitstekende resultaten gaf wanneer het gekoppeld werd met aluminium, zo staat te lezen in een persbericht van de universiteit van Stanford.

In een batterij-prototype werd het aluminium gebruikt om de anode te vormen, en de grafiet voor de kathode, waardoor de batterij zich in één minuut kon herladen.
De nieuwe batterij, die een capaciteit zou bevatten van 7.500 herlaadcycli, tegenover ongeveer een duizendtal bij de huidige modellen, is ook minder vervuilend, zo stippen de wetenschappers aan, die eraan toevoegen dat zij bovendien ook geplooid of gedraaid kan worden zonder de werking ervan te verstoren.


Back to top button
Close
Close