De Europese Commissie valt Google frontaal aan

De Europese Unie klaagt Google officieel aan omdat het zijn concurrenten benadeeld zou hebben door systematisch zijn eigen prijsvergelijkingsdienst bevoordeeld te hebben bij de zoekopdrachten op het internet; bovendien heeft de EU een antitrust-onderzoek ingesteld naar Android, het besturingssysteem voor mobiele toestellen van de Amerikaanse groep.

post-image-3

In een persbericht heeft Margrethe Vestager, de Commissaris voor de Mededinging, uitgelegd dat zij een "punten van bezwaar" aan Google gericht heeft, een lijst dus met aanklachten waarop de groep punt voor punt moet antwoorden.

"Ik vrees dat het bedrijf zijn eigen diensten voor prijsvergelijking oneerlijk heeft bevoordeeld, in strijd met de EU-regels op vlak van beperkende overeenkomsten en misbruik van de machtspositie", zo verduidelijkte zij.

"Google heeft nu de kans om de Commissie van het tegendeel te overtuigen. Maar als het onderzoek onze vrees zou bevestigen, dan zou Google daar de juridische gevolgen van moeten dragen en de manier wijzigen waarop het zijn activiteiten in Europa uitvoert".

De Commissie kan in theorie aan een bedrijf, dat schuldig bevonden wordt aan misbruik van zijn dominante positie, een boete opleggen die tot 10% van zijn jaarlijks omzetcijfer kan bedragen, wat dus in het geval van Google meer dan 6,5 miljard dollar (6,2 miljard euro) zou zijn; bovendien kan zij het bedrijf verplichten om zijn handelspraktijken te wijzigen, zoals het gedaan heeft met Microsoft en Intel in 2009. Het is deze  chipsgigant die het record heeft van de grootste boete ooit betaald aan de EU, een bedrag van 1,09 miljard euro.

Ondervraagd over de kans dat de Commissie zover zou gaan dat het financiële sancties zou opleggen aan Google, heeft Margrethe Vestager geantwoord: "Het is erg belangrijk dat alle opties open blijven, om te beginnen die van nieuwe afspraken, maar ook de andere weg, die uiteindelijk tot een boete leidt".

Google heeft nu de mogelijkheid om zijn argumenten naar voren te brengen, zo voegt zij eraan toe, en zij vermeldt ook de kans op een minnelijke schikking indien de groep belooft de betwiste producten en diensten te wijzigen.

Google van zijn kant heeft verklaard het grondig oneens te zijn met de beschuldigingen van Brussel,  en zegt dat het bedrijf zal trachten aan te tonen dat zijn producten de concurrentie aangemoedigd hebben en in het voordeel waren van de gebruikers.

"Android heeft een sleutelrol gespeeld bij het stimuleren  van de concurrentie en de vrije keuze, door de prijzen te doen zakken en iedereen meer keuzemogelijkheden te bieden", zo zegt Google over zijn besturingssysteem, dat gratis ter beschikking gesteld worden van fabrikanten van mobiele toestellen.

Wat Android betreft legt Margrethe Vestager uit dat zij  wil dat "de markten op deze sector kunnen gedijen zonder anticoncurrentie druk van welk bedrijf ook".

Google,  dat al vijf jaar het voorwerp is van onderzoeken door de antitrust-diensten van de Unie, is de belangrijkste zoekmachine ter wereld. Android van zijn kant staat op meer dan drie vierde van de smartphones verkocht in het laatste trimester verleden jaar.

 

Back to top button
Close
Close