Telenet staat sterker door Base over te nemen van KPN

Telenet, dat in handen is van de Amerikaanse kabeloperator Liberty Global, heeft de overname aangekondigd van Base, het Belgische filiaal van de Nederlandse operator KPN, voor de som van 1,325 miljard euro.

post-image-3

Door deze fusie ontstaat er een speler die veel belangrijker geworden is op de Belgische markt, met een geschatte omzet van 2,4 miljard euro en een aangepast bedrijfsresultaat van 1,1 miljard, zo lichtte Telenet toe in een persbericht.

Het bedrijf dat voor 57% in handen is van Liberty Global, heeft momenteel slechts 900.000 abonnees voor zijn mobiele telefoondienst, die hij verkoopt als virtuele operator (MVNO), terwijl Base zegt er 3,3 miljoen te hebben.

Door het netwerk van Base over te nemen, waarin het belooft 240 miljoen euro te investeren, zal Telenet niet langer capaciteit moeten huren bij Mobistar, de tweede grootste Belgische mobiele operator, die op zijn beurt gecontroleerd wordt door het Franse Orange.

Mobistar zal dus een niet te verwaarlozen inkomstenverlies lijden: analisten schatten dat het contract met Telenet ongeveer 20% vertegenwoordigt van zijn bruto exploitatieoverschot.

Telenet heeft verduidelijkt dat de fusie met Base haar in staat zou stellen om een 150 miljoen euro per jaar te besparen en dat het een "unieke kans" was om zijn diensten voor mobiele en vaste telefonie in België te ontwikkelen.

Back to top button
Close
Close