Startup achter Embracelet haalt 4,5 miljoen euro op

Uest, de Belgische startup achter Embracelet, het slimme horloge voor senioren, heeft 4,5 miljoen euro opgehaald. De zeventien bedrijfsleiders die initieel betrokken waren bij de opstart van Uest verwelkomen 39 nieuwe aandeelhouders.

post-image-3

Naast verschillende prominenten uit de Belgische ondernemerswereld, investeren ook Fidimec, het investeringsfonds van imec, en Marc Coucke in de beloftevolle startup. Imec doet dat onder meer in de vorm van specifieke know-how. Coucke’s investeringsfonds Alychlo investeert 2 miljoen euro. Dat is ongeveer 33% van het totale kapitaal. De startup wordt zo gewaardeerd op 6 miljoen euro.
 
Het slimme horloge, dat senioren moet helpen om zelfstandiger te zijn en langer thuis te wonen, is verkrijgbaar vanaf de zomer. Na de officiële aankondiging van het initiatief eind maart werd de startup overladen met positieve reacties. Op één week tijd kreeg het bedrijf 100 voorbestellingen binnen. “Een onverhoopt succes”, klinkt het bij CEO Johan De Geyter. “We hadden gehoopt om die 100 bestellingen pas te hebben tegen de zomer en we hadden ze al na één week. Uit de vele getuigenissen, oa. op onze Facebook-pagina,  die we ontvingen van zowel senioren als hun familie, blijkt dat we echt iets bouwen dat een maatschappelijk probleem oplost. Het doet deugd om te zien dat we mensen echt zullen kunnen helpen met ons product. Dit wakkert onze ‘goesting’ alleen maar verder aan.”
 
Goesting
Uest werd opgericht door zeventien topondernemers, na een gezamenlijke inspiratiereis naar San Francisco in september 2013. Die reis zette hen aan om samen ‘iets’ te doen in de geest van Silicon Valley dat maatschappelijk relevant was. Dankzij hun startup willen ze via digitale technologie generaties met elkaar verbinden zodat ze op de beste manier voor elkaar zorg kunnen dragen. Met het initiële startkapitaal onderzochten ze de haalbaarheid en bouwden ze een prototype van Embracelet. “Toen bleek dat ons idee technisch haalbaar was, hebben we beslist om onze inbreng te verdubbelen en op zoek te gaan naar mensen met evenveel goesting om te ondernemen als ons. We noemen het zelf een vorm van premium crowdfunding”, aldus Johan De Geyter, CEO van Uest.  
 
Know-how van imec
Imec, het onderzoeksinstituut uit Leuven dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica, treedt via het investeringsfonds Fidimec toe als aandeelhouder van Uest en levert specifieke know-how als  deel van deze overeenkomst. Deze stelt Uest in staat om zelf onder meer de slimme algoritmes te ontwikkelen waarmee Embracelet noodsituaties kan detecteren. “De investering in Uest past perfect in onze strategie waarbij we onze innovatieve kracht willen vertalen in technologische oplossingen die bijdragen aan een een betere, duurzame gezondheidszorg”, aldus Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec.
 
4,5 miljoen euro opgehaald
Uest haalde in totaal 4,5 miljoen euro op. De ‘goesting’ van de ondernemers en het maatschappelijk doel inspireerde ook Coucke. Hij investeerde via zijn fonds Alychlo  NV 2 miljoen euro: “Initiatieven als Embracelet zijn de toekomst van de zorgsector. Het slimme horloge kan heel wat mensen helpen en is volledig gebouwd met de gebruiker in het achterhoofd. Toen ik over het initiatief van mijn collega ondernemers las, voelde ik direct dat dit iets bijzonders is. Het project past perfect in het kader waar ik met mijn investeringen wil voor staan. Uest is op een sociale missie. Dankzij hun technologie wordt een prangend probleem voor veel senioren en hun families opgelost”, duidt hij zijn investering in Uest.

Internationale ambities
Het kapitaal zal gebruikt worden om de internationale ambities te ondersteunen. Vanaf juli worden de eerste werkende toestellen geleverd aan de klanten die een voorbestelling plaatsten. Vanaf september start de verkoop op grote schaal. Na België is het de bedoeling om snel uit te breiden naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Later volgt de rest van Europa en andere continenten. Embracelet zal dankzij zijn technologie automatisch werken zonder meerkost in alle landen van Europa.

Back to top button
Close
Close