Microsoft stelt zich open voor Android om zijn verkoop aan te zwengelen

Microsoft zal tegen eind dit jaar toestaan dat apps van Android, het besturingssysteem van zijn rivaal Google, geïnstalleerd worden op de eigen Windows telefoons, in de hoop zo zijn verkoop aan te zwengelen, zo kondigde een verantwoordelijke van de IT-groep woensdag aan.

post-image-3

Deze beslissing betekent een radicale wijziging in de strategie van de softwaregigant, die de computermarkt nog altijd domineert maar moeite heeft om een belangrijke speler te worden op de markt van telefoons en tablets, vooral omwille van het kleine aantal apps dat hij voor mobiele toestellen aanbiedt.

De groep zit gevangen in een cirkel zonder einde: vele ontwikkelaars bedenken geen apps voor de Windows smartphones omwille van het kleine aantal gebruikers van deze toestellen, die op hun beurt de gebruikers moeilijk kunnen verleiden omdat zij over minder apps beschikken dan de toestellen van Apple of de toestellen die met het Android OS werken.

De installatie van Android apps toelaten op zijn toestellen zou voor Microsoft een manier zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Terry Myerson, executive vice-president belast met de besturingssystemen, heeft toegelicht dat de Windows telefoons voorzien zouden worden van een systeem waarmee zij voor Android geprogrammeerde apps kunnen laten werken terwijl zij toch de diensten blijven gebruiken die door Windows geleverd worden.

Zo zal bijvoorbeeld een Android app waarmee men een restaurant kan vinden, automatisch de kaartendienst van de Bing-zoekmachine van Windows gebruiken en niet de kaarten van Google, zoals die dat gedaan zou hebben op een Android telefoon. Dit onderscheid is essentieel want Google haalt meer inkomsten uit advertenties vertoond op zijn diensten, dan uit het Android OS zelf.

Terry Myerson heeft ook aangekondigd dat de ontwikkelingssoftware van Microsoft compatibel zou zijn met Objective C, de belangrijkste programmeertaal gebruikt door Apple, wat de integratie van voor Apple`s iOS ontwikkelde apps in de Windows phones zal vergemakkelijken.

Microsoft, dat verleden jaar de afdeling mobiele telefoons overgenomen heeft van Nokia, controleert slechts 3% van de wereldwijde smartphonemarkt. De toestellen voorzien van Android, in de eerste plaats die van Samsung, zijn goed voor 81% van de markt en die van Apple voor 15%, aldus Strategy Analytics.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close