Connect with us
woman-sunglasses

Innovation

Een nieuw Belgisch algoritme om de waarde van start-ups te evalueren

Een nieuw Belgisch algoritme om de waarde van start-ups te evalueren

Carl-Alexandre Robyn, founding partner van het financieel expertisekantoor Valoro Management, heeft de webapplicatie Valoro Path gecreëerd. Deze moet elke gebruiker in staat stellen om met enkele muisklikken de kwaliteit van een ondernemingsproject te testen en zich zo een objectieve opinie te vormen over zijn handelswaarde.

De tool werd bedacht om ondernemers, beleggers en studenten bedrijfsbeheer zich snel en eenvoudig een beredeneerde mening te laten vormen over de kwaliteit en financiële waarde van elke start-up die zich opmaakt voor een fondsenwerving of kapitaalsverhoging.

Is mijn project voldoende klaar om een fondsenwerving aan te gaan? Volstaat de huidige kwaliteit om gevaloriseerd te worden en verdedigd te worden bij de beleggers? De app geeft antwoord op cruciale vragen die u best stelt vooraleer u naar de beleggers stapt.

De Valoro Path app is ontstaan uit verschillende vaststellingen. In België worden elk jaar tussen de 70.000 en 75.000 start-ups gecreëerd, waarvan 43% voor de Franstalige gebieden. Slechts één projectleider op twintig wordt door business angels uitgenodigd om zijn project te komen voorstellen, en slechts één start-up op honderd vijftig wordt ontvangen door risicokapitaalbedrijven.

Helaas worden de reden waarom een invitatie of investering geweigerd wordt bijna nooit medegedeeld aan de projectleiders. Venture capitalists wijzen vaak beleggingsopportuniteiten af wanneer die duidelijk zwakke plekken vertonen, maar ook minder duidelijke, zoals wanneer het niet "klikt".

Carl-Alexandre Robyn kreeg het idee om de Valoro Path app te creëren toen hij de verwarring en frustratie bemerkte van de eerste ondernemers, maar ook van de eerste beleggers, wanneer zij geconfronteerd worden met de complexiteit en de tijd die het vraagt om een strategie te kiezen en een financiële evaluatie te produceren voor een start-up.

Valoro Path is een expertisesysteem gebouwd op het modelleren van investerings- en valorisatiecriteria voor opkomende bedrijven, gewaardeerd door Engels venture capitalists; het heeft de vorm van een online simulator. Het werkt volgens een simpel principe: de antwoorden op een meerkeuze-vragenlijst worden via een zelfbedacht algoritme door de molen gehaald. Dit levert twee soorten standaard verdicten op. Het ene om de kwaliteit van het project te bepalen, het andere om de handelswaarde ervan te schatten in het kader van een kapitaalsverhoging.

De projectleiders leren zo hoe zij hun fondsenwerving en hun gesprekken met kapitaalverstrekkers beter kunnen voorbereiden. Die laatsten kunnen dan de beste investeringsmogelijkheden onder de start-ups  identificeren.

De app wordt ook gebruikt als een leermiddel voor  studenten bedrijfsbeheer. Met de tool kunnen vele startende ondernemers beter begrijpen wat echt een probleem is in de ogen van de business angels, en waarom hun dossier niet doorgegaan is of dreigt niet door te gaan. En tegelijk moet het expertisesysteem Valoro Path de ondernemer een betere kennis bezorgen van zijn project, en de middelen om het te verbeteren.

De tool is ook van grote waarde voor crowdfunding platformen die de selectieprocedure willen verbeteren voor de projecten die zij willen uitnodigen.

Met de Valoro Path software kunnen beleggers dus simulaties uitvoeren voor de valorisering van hun investeringen in een start-up. De start-ups zelf kunnen zich een eigen mening vormen over de kwaliteit van hun project en ook over zijn financiële waarde; zo zijn zij beter uitgerust voor gesprekken met de betrokken partijen (medeoprichters, boekhouders, advocaten, beleggers, begeleiders, incubatoren, enz.). De gebruiker is beter geïnformeerd en zal de fondsenwerving met meer relevantie kunnen aanpakken en een prijs bespreken die meer in lijn ligt met de realiteit van de markt.

De tool vindt u op: http://www.valoropath.com

 

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top