Spotify zou de toegang tot zijn gratis cataloog kunnen beperken

Volgens een rapport van Digital Music News zouden sommige delen van de Spotify-cataloog in de toekomst voorbehouden kunnen worden aan abonnees.

post-image-3

De druk van de grote labels zou Spotify ertoe kunnen dwingen om de toegangsvoorwaarden voor zijn dienst vanaf begin volgend jaar te veranderen. De gratis luistertijd zou beperkt worden om de gebruikers aan te sporen een abonnement te nemen. De gratis toegang tot Spotify zou dus niet afgeschaft worden, maar wel  beperkt, om zo de gebruiker over te halen om een abonnement te nemen. De bronnen van de site Digital Music News spreken over het uitrollen van een "premium only" model en van het blokkeren van sommige content.

Bij Spotify zelf is nog niets echt beslist, zelfs al werden er verschillende pistes gelanceerd. Zo zouden bijvoorbeeld gebruikers die geen abonnement betalen, enkel toegang hebben tot een deel van een album, terwijl de abonnees datzelfde album in zijn geheel kunnen beluisteren. Een andere piste is om bepaalde content van Spotify enkel voor te behouden aan abonnees, of om hen slechts beperkte tijd exclusieve toegang tot populaire muziek te geven.

Spotify wil zo de gebruikers tonen dat zij toch nog iets missen, buiten het feit dat zij muziek beluisteren die onderbroken wordt met reclame. Dat is wat een van de bronnen van Digital Music News meldt. Deze verandering in de strategie van Spotify zou voor een groot deel te wijten zijn aan de druk van de grote labels uit de muziekindustrie zoals Universal Music Group of Sony Music Entertainment. Die laatsten kunnen maar moeilijk slikken dat Spotify een zo uitgebreide muziekcataloog gratis deelt. Over twee maanden zal Spotify een contract tekenen voor de vernieuwing van de exploitatie-overeenkomst van de muziek. Vandaar de verandering in de strategie van Spotify, dat zich plooit naar de eisen van de labels.

Volgens Digital Music News is de CEO van Spotify, Daniel Ek, niet enthousiast over het idee om de gratis toegang tot Spotify te beperken, maar hij ziet zich verplicht om toe te geven onder druk van de labels.

Back to top button
Close
Close