Connect with us
woman-sunglasses

Mobile

Telegram, de favoriete app van Islamitische Staat om te communiceren

Telegram, de favoriete app van Islamitische Staat om te communiceren

De mobiele messaging dienst Telegram heeft overhaast distributiekanalen gesloten die gebruikt werden door Islamitische Staat om hun zaak te promoten en aanhangers te winnen,  maar de jihad-groepering blijft blijkbaar even snel nieuwe kanalen oprichten.

In een persbericht op zijn website zegt Telegram dat het op zijn site 78 distributiekanalen van IS in 12 talen heeft geïdentificeerd en geblokkeerd. Maar een deel van de door Telegram geblokkeerde IS-sites zijn al snel elders op het netwerk terug opgedoken. Sommigen werden op hun beurt snel weer gesloten, maar anderen worden nog altijd gebruikt.

"Het probleem met het blokkeren van groepen zoals in Telegram, net zoals wanneer men Twitter of Facebook accounts schrapt, is dat het een spelletje wordt voor de aanhangers van IS om te zien hoe snel zij een andere account kunnen opzetten", zo legt onderzoekster Sidney Jones uit, die een denkgroep houdt gebaseerd in Djakarta, Indonesië. Vaak volstaat het om een letter te veranderen of een cijfer toe te voegen, en dan de nieuwe naam aan zijn volgers te laten weten, zo voegt zij eraan toe.

Telegram, dat in Berlijn gebaseerd is, werd twee jaar geleden opgericht door twee broers die ook Vkontakte gesticht hebben, het populairste Russische sociale netwerk. Dit netwerk wordt overal ter wereld gebruikt door mensen die snel teksten, video`s en voice boodschappen willen downloaden en delen, waarbij het beveiligingsniveau heel hoog ligt.

Twee maanden geleden is een nieuwe functie van Telegram de favoriete methode geworden van Islamitische Staat om informatie te verspreiden en zijn video`s te delen, aldus gespecialiseerde onderzoekers. Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november hebben de kanalen rond Islamitische Staat hun aantal abonnees op de applicatie verdubbeld.

(via Reuters)

 

Click to comment
DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top