Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Google steekt Apple voorbij in beurswaarde

Google steekt Apple voorbij in beurswaarde

Alphabet, het moederbedrijf van zoekmachine Google, is de belangrijkste beurswaarde van de Verenigde Staten geworden. Het stoot Apple van de troon, dat al vier jaar het monopolie op die eerste plaats in handen had.

Apple zelf had Microsoft in 2010 verdrongen in termen van beurswaarde, terwijl Microsoft dan weer International Business Machines twintig jaar geleden van de eerste plaats verstoten had. Apple had in 2012 de eerste plaats afgenomen van Exxon Mobil, en had begin 2015 een beurswaarde van 760 miljard dollar.

Apple en Alphabet, toen nog Google, hadden hand in hand samengewerkt aan de ontwikkeling van mobiele informatica. Maar de twee groepen beëindigden hun samenwerking toen Google in 2008 zijn eigen Android besturingssysteem uitbracht. Eric Schmidt, toen de CEO van Google, trad het jaar daarop terug uit de beheerraad van Apple.

De besturingssystemen en de applicaties van de twee bedrijven staan als concurrenten lijnrecht tegenover elkaar. Apple heeft bovendien een geschil met Samsung Electronics, de belangrijkste fabrikant van smartphones die onder Android draaien.

Het aandeel van Alphabet is maandag in after-hours trading flink gestegen, als reactie op de stevige trimestriële resultaten. Die geven de groep een totale beurswaarde, verspreid over al zijn verschillende aandelencategorieën, van 555 miljard dollar. Die van Apple bedraagt 534 miljard.

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top