Connect with us
woman-sunglasses

Analytics

Impact van de veranderingen in de weergave van Google AdWords in België

Impact van de veranderingen in de weergave van Google AdWords in België

Eind februari dit jaar, verwijderde Google de weergave van betaalde advertenties aan de rechterzijde van de natuurlijke zoekresultaten. Na vele speculaties over de werkelijke effecten van deze verandering, hebben wij als Knewledge, een maand later een analyse uitgevoerd naar de werkelijke effecten in België.

Even ter herinnering, in de loop van de het derde weekend van Februari, verwijderde Google de weergave van de betaalde advertenties aan de rechterzijde van de organische resultaten. In plaats daarvan hebben we vandaag tot aan 4 betaalde resultaten boven de organische resultaten in plaats van drie vroeger, en drie aan de onderzijde van de pagina. Dit maakt een totaal van maximaal 7 advertenties per resultatenpagina in plaats van 11.
Officieel heeft Google deze aanpassing in de weergave van betaalde resultaten doorgevoerd voor een verbetering van de gebruikerservaring en om overal gelijksoortige resultaten weer te geven of dit nu op een Desktop, Tablet of Mobiele telefoon is.
Officieus lijkt deze beslissing van Google echter eerder gebaseerd op commerciële gronden, met als doel om de biedingen te doen stijgen en dus de gemiddelde kost per klik voor adverteerders te verhogen.Maar wat is daar nu werkelijk van aan ?
Het team van Knewledge, performance marketing agentschap, heeft een studie en globale resultaatanalyse uitgevoerd voor een 100-tal Adwords accounts met campagnes gericht op België en dit uitsluitend voor desktopgebruikers. De studie werd gedaan over verschillende sectoren met zowel grotere adverteerders als KMO’s.
Hieronder onze bevindingen en conclusies:
1.    Kosten : De gemiddelde kost per klik (CPC) blijft stabiel
In tegenstelling tot de vrees van vele adverteerders en agentschappen is de gemiddelde kost, na een lichte stijging kort na de verandering, op een gelijk niveau gebleven. De budgetten van Adwords campagnes bleven dus stabiel.
2.    Kwaliteit : de doorklikpercentages (CTR) stijgen globaal lichtjes, behalve voor de eerste positie.
Zelfs als we rekening houden met het feit dat we nu 4 advertenties bovenaan de resultatenpagina hebben boven de organische resultaten, zien we een globale stijging van de CTR. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door meer klikken op advertenties in posities 2, 3 en 4. Vreemd genoeg kent de de CTR van de 1e positie een daling van 1,5%. Onze veronderstelling is dat het hier gaat om een verhogend effect veroorzaakt door de verwarring van gebruikers tussen de betaalde en natuurlijke resultaten door de verandering van de pagina layout.
3.    Zichtbaarheid : de vertoningsaandelen van de top 3 stijgen ten nadele van de lagere posities
Het is uiteraard geen verrassing maar de vertoningsaandelen van de eerste posities nemen toe. Het vertoningsaandeel van advertenties onderaan de pagina of van advertenties die nu gedegradeerd zijn naar de tweede pagina verliezen meer dan 20% vertoningsaandeel.


Conclusie:
Aggressieve biedstrategieën en werken op de kwaliteit van de campagnes is nog belangrijker als tevoren indien men zich systematisch in de top 4 wil bevinden.  Anderzins verliezen campagnes enorm veel zichtbaarheid. Maar tot op heden kunnen we niet stellen dat de kosten per klik of budgetten beïnvloed werden. Alle resultaten van deze analyse zijn beschikbaar op de website van Knewledge  http://www.knewledge.com/nl/nieuws/

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top