Connect with us
woman-sunglasses

Mobile

Android in het vizier van Europa

Android in het vizier van Europa

De Europese Commissaris voor de Mededinging, die Google er al van beschuldigd had de gebruikers en zijn concurrenten te misleiden door de resultaten van zijn zoekmachine zodanig te veranderen dat zij de eigen diensten bevoordelen, heeft verklaard dat zij zich zou buigen over de akkoorden die de internetgigant afgesloten heeft met de telecomsector.

Margrethe Vestager verklaarde dit na een onderzoek van een jaar lang met betrekking tot Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google, dat ingesteld werd na twee klachten.

Een beslissing in de eerste zaak zou dit jaar kunnen vallen. Deze zaak rond Android, het meest verspreide besturingssysteem voor smartphones ter wereld, zou kunnen uitlopen op een boete die tot 7,4 miljard dollar kan oplopen (6,55 miljard euro), wat neerkomt op 10% van het omzetcijfer dat Google in 2015 realiseerde. Bovendien zou Google gedwongen kunnen worden om zijn praktijken aan te passen.

Vestager voegde eraan toe dat grote groepen zich niet zouden mogen beschermen door innovatie af te remmen. "Dat is de reden waarom wij aandachtig de contracten bestuderen van Google met de telefoonfabrikanten en met de operatoren die het Android besturingssysteem gebruiken", zo verklaarde ze tijdens een conferentie, georganiseerd door de Nederlandse mededingingsautoriteiten.

"Wij zijn bezorgd dat Google, door aan de telefoonfabrikanten en de operatoren te vragen om vooraf een reeks Google-applicaties te installeren, in plaats van hen zelf te laten beslissen welke apps te downloaden, zo het kanaal doorgesneden heeft waarlangs nieuwe applicaties beschikbaar komen voor de gebruikers".

De Europese Commissie heeft verleden jaar gezegd dat zij een onderzoek instelde om te zien of Google de fabrikanten van smartphones en tablets verhinderd had om concurrerende versies van Android te ontwikkelen en in de handel te brengen.

De Europese autoriteiten van de Mededinging willen ook weten of Google onwettelijk gehandeld heeft door de ontwikkeling en release te verhinderen van concurrerende applicaties en diensten door bepaalde apps en diensten van Google, die beschikbaar zijn op toestellen met Android, te combineren met andere Google-producten.

 

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top