Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Uber betaalt 100 miljoen dollar aan zijn Californische chauffeurs om een gerechtelijke procedure stop te zetten

Uber betaalt 100 miljoen dollar aan zijn Californische chauffeurs om een gerechtelijke procedure stop te zetten

Uber heeft zich bereid verklaard om 100 miljoen dollar schadevergoeding te betalen om zo een einde te maken aan een class action, ingespannen door voormalige Californische chauffeurs die als loontrekkenden beschouwd wilden worden, en niet als zelfstandigen.

Met de minnelijke schikking die gisteren overeengekomen werd, kan Uber, dat zich verzet had tegen een wijziging in het wettelijk statuut van zijn chauffeurs, zijn economisch model behouden door het aantal aanwervingen te beperken en door te voorkomen dat het  bijdragen moet betalen voor sociale voordelen voor de loontrekkenden - wat het Uber mogelijk maakt lagere prijzen te vragen dan die van de taxi`s.

De oprichter van het bedrijf uit California, Travis Kalanick, toonde zich op zijn blog verheugd dat het akkoord "erkent dat de chauffeurs moeten blijven beschouwd worden als zelfstandigen en niet als loontrekkenden".

Uber had tevergeefs getracht deze class action te blokkeren. Indien de procedure tot een einde gebracht zou zijn, dan had het proces in juni moeten voorkomen voor een federale rechtbank.

Volgens een van hun advocaten hebben de chauffeurs deze minnelijke schikking aanvaard - die nog wel door een rechter bekrachtigd moet worden-  omdat zij niet zeker waren dat de federale rechtbank hen gelijk zou geven. Het akkoord verhindert geenszins dat justitie of de Amerikaanse arbeidsoverheden later alsnog kunnen beslissen om het wettelijk statuut van de chauffeurs te wijzigen, zo voegde advocate Shannon Liss-Riordan er in een persbericht aan toe.

Volgens het akkoord wordt aan de Uber-chauffeurs een betaling van 84 miljoen dollars gewaarborgd. De 16 overige miljoen zijn gekoppeld aan een stijging van de valorisatie van het platform, zo stipt een persbericht van de advocaten van de chauffeurs aan.

(via Reuters)

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top