Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Uber haalt 3,5 miljard dollar op bij een Saoedisch fonds

Uber haalt 3,5 miljard dollar op bij een Saoedisch fonds

Uber heeft 3,5 miljard dollar (3,13 miljard euro) opgehaald bij een soeverein fonds uit Saoedi-Arabië,  dat ernaar streeft om zijn activiteiten in het Midden-Oosten te ontwikkelen.

Deze investering kadert in de recente fondsenwerving die Uber organiseerde, waardoor het naar eigen zeggen gewaardeerd wordt op 62,5 miljard dollar. Dit zou Uber het meest gevaloriseerde bedrijf ter wereld maken van alle bedrijven die door kapitaalinvesteringsfondsen ondersteund worden. Een van de beheerders van het Saoedisch fonds, Yasir al Rumayyan, zal zetelen in de beheerraad van Uber.

Uber heeft toegelicht dat de Saoedische investering de totale balans van het bedrijf, liquide middelen en schuld inbegrepen, op meer dan 1 miljard dollar bracht. Deze investering gaat tegen de trend in van een vermindering van de financieringsmiddelen voor nieuwe high-tech bedrijven, die ervan verdacht worden te hoog gevaloriseerd te zijn. Het bewijst dat bedrijven die meer in de schijnwerpers staan zoals Uber en Snapchat (dat verleden week aankondigde 1,81 miljard dollar opgehaald te hebben) nog altijd beroep kunnen doen op beleggers.

Uber heeft zich verplicht tot het investeren van 250 miljoen dollar in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar het, met zijn aanwezigheid in negen landen en 15 steden, een spectaculaire groei kent. Maar net als in China en India moet het bedrijf afrekenen met concurrentie van plaatselijke bedrijven die auto`s met chauffeur verhuren zoals Careem, dat in de regio aanwezig is in 20 steden.

In het eerste trimester van het jaar had Uber naar eigen zeggen 395.000 actieve abonnees in het Midden-Oosten, wat vijf keer meer is dan in het eerste trimester 2015, en 19.000 chauffeurs, wat vier keer meer is dan in dezelfde periode in 2015. Uber wil een deel van het Saoedisch fonds gebruiken op de markten met forse groei, waaronder China, waar het bedrijf felle concurrentie heeft van de koploper op deze markt Didi Chuxin, dat gesteund wordt door Alibaba en Tencent.

(via Reuters)

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top