Waarom men op zijn hoede moet zijn voor kinderen op de sociale media

Kinderen liegen over hun leeftijd, vertellen het adres waar zij wonen en zeggen hoeveel hun ouders verdienen. Verontrustende vaststellingen voor ouders wereldwijd, onthuld door het bedrijf Kaspersky Lab.

post-image-3

Op de sociale media liegen kinderen over hun leeftijd en vertellen zij teveel gevoelige informatie. Deze vaststellingen kwamen aan het licht bij het onderzoek Connected Kids, uitgevoerd door Kaspersky Lab en iconKids & Youth. Het onderzoek onthult tevens dat de 8 tot 16-jarigen niet alleen verslaafd zijn aan communicatie via de sociale media, maar ook dat zij gevaarlijk gedrag vertonen dat zowel henzelf als de rest van de familie in gevaar kan brengen.

"Kinderen gebruiken het internet om met anderen te communiceren. Deze online activiteit kan in hun ogen zo belangrijk worden dat 35% van hen niet meer zonder de sociale media kan."

Maar de sociale media laten jongeren weliswaar toe om contact te houden met hun vrienden, tegelijkertijd maakt het hen ook uiterst kwetsbaar. Het onderzoek brengt zo aan het licht dat jongeren, actief op de sociale media, er teveel persoonlijke informatie delen. Heel wat jongeren doen dat trouwens zonder zich ervan bewust te zijn dat de informatie die zij delen ook gezien en gebruikt kan worden door potentieel gevaarlijke personen.

Het merendeel van de kinderen toont bijvoorbeeld op de sociale media zijn school (66%) en de plekken waar zij vaak komen (54%), terwijl 22% zelfs zover gaat om zijn  thuisadres te geven, zelfs te zeggen hoeveel zijn  ouders verdienen (23%). Wanneer criminelen over deze informatie beschikken, gecombineerd met kennis over de lokalisatie van de kinderen, dan kunnen zij hun activiteiten nog meer doelgericht ontplooien.

De risico`s zijn zelfs nog groter wanneer men weet dat een derde van de kinderen (31%) bereid is om online te liegen over zijn leeftijd. 17% van de 8 tot 1-jaringen doet zich ouder voor dan hij werkelijk is, en één op tien (10%) wijzigt zijn leeftijd afhankelijk van de site die hij bezoekt.

Kortom, een verwittigde ouder is er twee waard….

Back to top button
Close
Close