Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Uber zwicht en gaat in China een fusie aan met Didi

Uber zwicht en gaat in China een fusie aan met Didi

Uber Technologies, de Amerikaanse gigant in auto`s met chauffeur, zal zijn Chinese activiteiten overlaten aan zijn plaatselijke concurrent Didi Chuxing en zich tevredenstellen met een minderheidsaandeel in het nieuwe geheel, dit alles in het kader van een akkoord ter waarde van 35 miljard dollar (31 miljard euro).

Didi heeft in een blogpost het akkoord bevestigd, zonder echter een cijfer te geven. Het bedrag van 35 miljard komt overeen met de valorisatie van 28 miljard voor  Didi, gevoegd bij de zeven miljard van Uber China, aldus de bron. Uber, met basis in San Francisco, zal een participatie hebben van 5,89% in Didi maar "economische belangen", geschat op 17,7% van het geheel, plus 2,3% voor de aandeelhouders van zijn Chinese filiaal.

"De Chinese steden goed bedienen, en de chauffeurs die er wonen, dat is enkel mogelijk wanneer men rendabel is. Deze fusie zal ons toelaten om met Didi in zee te gaan voor een enorme opdracht. Het maakt ook belangrijke middelen vrij voor gedurfde initiatieven zoals de technologieën voor autonoom rijden of de logistiek van de toekomst", zo verklaarde Travis Kalanick, de CEO van Uber die ook zal zetelen in de beheerraad van Didi, in een boodschap aan zijn personeel. Uber, zo zei hij, is aanwezig in meer dan 60 steden in China, waar het elke week meer dan 40 miljoen klanten bedient.

De Chinese markt is daarom niet minder ingewikkeld voor de Amerikaanse groep, die cash erdoor jaagt in een prijzenoorlog met Didi, terwijl het geld verdient in de Verenigde Staten, Canada en een honderdtal andere steden.

"Het is echt logisch. Uber was in een onmogelijke strijd verwikkeld met Didi, dat groter is en over een betere dekking van het grondgebied beschikt", zo verklaarde Richard Ji, medeoprichter van All-Stars Investment in Hong Kong en aandeelhouder van Didi.

"Het resultaat is gunstig voor de beide groepen, die hun kosten zullen kunnen verlagen. De nieuwe entiteit zal, als dominante speler voor personenwagens met chauffeur, meer macht hebben om zijn prijzen op te leggen en zal zo rendabel kunnen worden". Het akkoord voorziet ook dat Didi een miljard dollar investeert in Uber. Opmerkelijk is wel dat Apple onlangs een zeldzame investering van een miljard dollar gedaan had in Didi.

(via Reuters)

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top