Connect with us
woman-sunglasses

Social Media

Facebook maakt van research naar artificiële intelligentie een prioriteit

Facebook maakt van research naar artificiële intelligentie een prioriteit

Facebook heeft servers geschonken aan verschillende Europese onderzoeksinstellingen, waaronder de Katholieke Universiteit van Leuven , om hun onderzoek naar artificiële intelligentie te versnellen.

In februari had Facebook aangekondigd dat het 25 servers zou verdelen. Uiteindelijk werden het er 26, elk voorzien van acht krachtige grafische processoren die erg complexe berekeningen mogelijk maken.

Vier daarvan zijn nu in het bezit van de Technische Universiteit van Berlijn (TU), de 22 anderen zijn bestemd voor 15 onderzoeksteams actief in negen landen, waarvan drie in Frankrijk.

"Wij hebben enorm veel kandidaturen ontvangen, tientallen en tientallen", en de keuze werd gemaakt op basis van de relevantie van de projecten en een bepaalde "geografische diversiteit", zo zei Yann LeCun aan AFP. Hij leidt de researchafdeling van FAIR (Facebook Artificial Intelligence Research) in Parijs.

De groep Thoth van het Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA) in Grenoble, de École Normale Supérieure van de rue  d`Ulm in Parijs, het onderzoekslabo van de universiteit Pierre-et-Marie-Curie van Parijs, de Engelse Universiteit van Cambridge, de Katholieke Universiteit van Leuven, de Ecole Polytechnique Fédérale van Zurich, de Université Technique van Munchen en het Instituut voor Fysica en Technologie van Moskou werden ook geselecteerd.

"Goede ideeën verschijnen er een beetje overal, de creatiefste meestal bij de jongeren. Het gaat erom ze te laten werken, aan te tonen dat zij op grote schaal draaien, dat men ze kan toepassen voor nieuwe problemen, en dat vraagt soms (..) zwaardere rekenkracht", waarover de openbare laboratoria niet altijd beschikken, zo zei hij.

Facebook hoopt met zijn vrijgevigheid relaties aan te knopen met wetenschappers, problemen te detecteren en aan te pakken. "Weten aan welke soort techniek zij werken", stipt Yann LeCun aan, die eraan toevoegt dat Facebook ook "studenten een stageplaats zou kunnen geven", zelfs "hen in dienst nemen wanneer zij hun studie met succes afronden".

Het sociale netwerk is inderdaad erg actief rond AI en beschikt wereldwijd over drie labo`s. FAIR heeft trouwens fastText als open source gepubliceerd, zijn codebibliotheek voor de herkenning en classificatie van teksten. Volgens het FAIR-team combineert fastText de meest geavanceerde technieken op vlak natuaral language processing (de verwerking van natuurlijke taal) en machine learning. Erg belangrijke technologieën bij het programmeren van artificiële intelligentie.

Click to comment
Beelance Forum Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top