Elon Musk onthult zijn plannen om Mars te koloniseren

Het bedrijf SpaceX ontwikkelt een lanceerraket en een enorme capsule, die in staat is om tientallen passagiers naar Mars te vervoeren, met als ultieme doel de rode planeet te koloniseren. De droom van Elon Musk is in gang gezet.

post-image-3

De ondernemer, die tevens aan het hoofd staat van de elektrische autofabrikant Tesla, heeft dit project van een raket die 100 passagiers plus cargo kan vervoeren voorgesteld - zelfs al is SpaceX nog altijd aan het onderzoeken waarom een van zijn raketten ontploft is bij de lancering op Cap Canaveral begin september.

SpaceX wil elke 26 maanden reizen naar Mars organiseren wanneer de Aarde en Mars in een gunstige lijn liggen. Elon Musk zou de eerste reis vanaf 2024 willen lanceren, zelfs al geeft hij toe dat die kalender optimistisch is.

De passagiers die voor dit "ongelooflijk avontuur" tekenen zouden geen enkele waarborg op overleven hebben, zo voegde de ondernemer eraan toe. "Het risico op overlijden zal hoog zijn, dat is evident. De vraag is: bent u bereid te sterven, en als dat ok is, dan bent u kandidaat bij de start", zei Musk tijdens een persconferentie die hij gaf op het International Astronautical Congres in Guadalajara, in Mexico.

Zelfs al beeldt Elon Musk zich een grote menselijke kolonie voor op Mars, met de mogelijkheid om een biosfeer te creëren op de rode planeet, toch geeft hij toe dat een van de vragen de kostprijs van het project is.

"Men kan geen zichzelf bedruipende beschaving creëren indien het biljet 10 miljard dollar per persoon kost. Het is onze bedoeling om dat te herleiden tot de gemiddelde prijs van een huis in de Verenigde Staten, dus ongeveer 200.000 dollar", verklaarde hij.

De aspirant kolonisten zouden trouwens niet tekenen voor enkel een heenreis, want de ruimteschepen zouden herbruikbaar zijn om de kosten van het transport te beperken, zo voegde hij eraan toe.

De duur van het traject tot drie maand herleiden
De financiering van een dergelijk project zou een uitdaging zijn, vermits de kosten voor de ontwikkeling geschat worden op 10 miljard dollar. "Ik verzamel persoonlijk activa om dat te financieren", verklaarde de miljardair, die de oprichting voorspelde van "uiteindelijk een gigantisch groot publiek-privaat partnerschap".

SpaceX, dat Musk specifiek opgericht heeft om Mars te koloniseren, is een van de verschillende projecten, privaat of door de Amerikaanse overheid gefinancierd, om mensen en goederen naar Mars te vervoeren of andere bestemmingen verder dan een baan om de aarde.

Mars ligt op ongeveer 225 miljoen km van de Aarde. Mensen naar de rode planeet sturen, na een reis van zes tot negen maanden, blijft een uiterst ambitieus project. Elon Musk hoopt dat zijn raket de duur van het traject kan herleiden tot drie maanden.

Het bedrijf Blue Origin, opgericht door zijn rivaal Jeff Bezos, een andere miljardair afkomstig uit de hightech wereld en oprichter van Amazon, denkt ook aan een groot ruimtetuig met de naam New Armstrong, dat naar Mars zou kunnen vliegen, zo verklaarde de President van het bedrijf, Rob Meyerson.

De NASA van zijn kant ondersteunt het project van de eerste niet bewoonde ruimtemissie naar Mars, gebracht door SpaceX en zijn Red Dragon capsule, waarvan de lancering voorzien is voor 2018.

Het Amerikaans ruimteagentschap zou communicatie relais en advies geven in ruil voor vluchtgegevens. De NASA wil vrachten van ongeveer 30 ton naar de rode planeet kunnen zenden. Tot nu toe is het zwaarste voertuig dat Mars betreden heeft de rover Curiosity, die een ton weegt.

Elon Musk heeft ook onderstreept dat het voor SpaceX momenteel prioriteit is om de explosie van zijn raket op Cap Canaveral op 1 september te begrijpen. "Wij hebben alle evidente mogelijkheden uitgeschakeld", zei hij, terwijl hij het ongeval, het tweede dat SpaceX overkwam in veertien maanden, "een klein ding is op een lange weg" noemde en beklemtoonde dat zijn bedrijf geen enkele klant verloren was.

SpaceX, concurrent van Arianespace, heeft een orderboekje van meer dan 70 missies met een waarde van meer dan 10 miljard dollar, zo stipte Elon Musk nog aan.
(via Reuters)


Back to top button
Close
Close