Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Streaming heeft de download voorbijgestoken in de Verenigde Staten

Streaming heeft de download voorbijgestoken in de Verenigde Staten

De diensten voor het streaming beluisteren van muziek (zonder voorafgaande download), die onder andere gedragen worden door het succes van de Canadese rapper Drake, hebben in de Verenigde Staten voor het eerst de verkoop van digitale muziek als download voorbijgestoken. Streaming steeg in 2016 met 76%, aldus een studie van het onderzoeksbureau Nielsen Music.

Verleden jaar hebben de Amerikanen 431 miljard songs beluisterd op on-demand muziekplatformen zoals Apple Music, Google Play, Spotify, Pandora en Amazon Music. Hip-hop en R&B artiesten zoals Drake, The Weeknd, Kanye West en Rihanna waren het meest gevraagd, zo stipte Nielsen Music aan in zijn eindejaarsrapport.

Zes titels, waaronder "Panda" van de New Yorkse rapper Desiigner en "Work" van Rihanna, overschreden verleden jaar de kaap van 500 miljoen on-demand beluisteringen. In 2015 konden slechts drie songs deze kaap overschrijden.

De groei van streaming was meer dan voldoende om de daling van de andere formaten te compenseren, waaronder de verkoop van muziek als download. Dit zorgde voor een globale stijging van het muziekverbruik met 3%, vergeleken met 2015, aldus het rapport.

"De muziekindustrie blijft aan een stevig tempo groeien, en 2016 heeft ons getoond dat de omgeving nog sneller evolueert dan wij gezien hebben bij andere formaatwijzigingen", is de commentaar van David Bakula, Vice President van Nielsen Music.

De 30-jarige rapper Drake was incontournable in 2016 met het grootste aantal verkopen van digitale songs, het grootste aantal streams van songs -meer dan 5,4 miljard- en het meest beluisterde album van het jaar ("Views"). De vertolker van "Hotline Bling" werd op afstand gevolgd door de Britse Adele en rockster Prince. Het album "25" van Adele, dat in 2015 uitkwam, was verleden jaar voor het tweede jaar op rij het meest verkocht met een totaal van 1,7 miljoen stuks.

Prince, die in april op 57-jarige leeftijd overleed, stond op de eerste plaats op vlak van totale verkoop van albums met meer dan 2,2 miljoen verkochte stuks. De dag na zijn overlijden werden meer dan een miljoen digitale songs en meer dan 200.000 digitale albums van de zanger uit Minneapolis verkocht.

In 2016 heeft de verkoop van fysieke albums voor het eerst in tien jaar tijd terug wat kleur gekregen, en het vertegenwoordigt nu een groter deel van de totale verkopen van albums dan in 2015, zo staat nog in het rapport te lezen.

(via Reuters)

Click to comment
DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top