Connect with us
woman-sunglasses

Social Media

Op zoek naar een nieuwe baan? Laat u van uw beste kant zien op de sociale netwerken!

Op zoek naar een nieuwe baan? Laat u van uw beste kant zien op de sociale netwerken!

Veel werkgevers zullen, wanneer zij uw curriculum vitae ontvangen,  niet enkel uw kwalificaties onderzoeken, uw handschrift of uw voorkomen: zij zullen ook een blik werpen op uw profielen op de sociale netwerken. En dat kan uw kandidatuur soms te parten spelen. Antivirus-specialist BullGuard geeft u enkele tips om u van uw beste kan te laten zien op de sociale netwerken wanneer u solliciteert.

De werkgevers zullen uw profiel op de sociale netwerken om verschillende redenen raadplegen.

- Wanneer u uw zin voor communicatie als positief kenmerk aanhaalt bij de werkgever, wordt dat dan ook weerspiegeld in uw online activiteiten? Geeft u er blijk van een vlotte taal, intelligentie en minzaamheid of bent u eerder een twistziek persoon, een mopperkont? In dat laatste geval zou u al snel beschouwd kunnen worden als een kandidaat om NIET aan te nemen.

- Gebruikt u de laatste nieuwe tools en technologieën van de sociale netwerken? In dat geval geeft u de indruk dat u de juiste vaardigheden bezit en mee bent. Uw innovatieve blik en creatieve aanpak zullen vast en zeker gewaardeerd worden door de werkgever.

- Komt de informatie op uw profiel overeen met die op uw curriculum vitae? Veel werkgevers zullen nazien of dat wel het geval is. U hebt misschien aangegeven dat u een semester lang gewerkt hebt voor een liefdadigheidsorganisatie in Ghana, terwijl men u op uw profiel regelmatig kan zien, languit in uw zetel, met een fles in de hand…

U houdt best rekening met deze adviezen,  want potentiële werkgever willen vooral nagaan of de kandidaten zich goed zullen integreren in de bedrijfscultuur. Zij zullen ook elk ongepast gedrag van de kandidaten op het internet nasporen. Vermijd dus:

  • seksueel getinte reacties (houd die voor uzelf)
  • scheldwoorden in uw publicaties
  • spelfouten en een foute zinsbouw die u er laten uitzien als een idioot - doe een inspanning bij het schrijven
  • postings die kunnen alluderen op een lichte "gangsta" levensstijl die u zou hebben, en die als te origineel en weinig volwassen opgevat kunnen worden
  • foto`s van avondjes met veel drank - niet de foto`s waar u geniet van een goed glas wijn, maar wel waar u de fles opent met obscene gebaren - u weet wel welke foto`s we bedoelen.

Wil u daarentegen een goede indruk maken:

  • Creëer een aantrekkelijk professioneel profiel dat uw ervaring in de schijnwerper zet. U kunt Facebook, LinkedIn, Google+ en Twitter combineren.
  • Knoop contacten aan met mensen op uw werkterrein, vooral op LinkedIn.
  • Volg bedrijven uit uw sector op Twitter en LinkedIn om hun meldingen automatisch te ontvangen.
  • Neem actief deel aan de community via commentaren en tips, of door uw hulp aan te bieden…
  • Stel een plan op voor  uw gebruik van de sociale media: vervolledig uw profiel, word lid van bepaalde groepen of volg bedrijven die u interesseren.

Veel werkgevers zullen niet toegeven dat zij uw profiel op de sociale media bekeken hebben. Maar omdat u het toch niet kan controleren,  gaat u er best vanuit dat zij er in elk geval een blik op geworpen hebben… en vergeet niet om de privacy instellingen van uw sociale netwerken aan te passen om de postings die voor uw vrienden en familie bedoeld zijn, duidelijk te scheiden van wat publiek zichtbaar is.

 

 

Click to comment
DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top