Connect with us
woman-sunglasses

Social Media

Hoe zal Facebook fake news bestrijden?

Hoe zal Facebook fake news bestrijden?

Facebook heeft in de Britse pers een reclamecampagne gelanceerd om te waarschuwen tegen de verspreiding van valse informatie in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 8 juni.

Het sociale netwerk lag, net als concurrenten Twitter en Google, onder vuur omwille van zijn onvermogen om de verspreiding van nepnieuws in te dijken, in het bijzonder tijdens de Amerikaanse presidentscampagne die op 8 november geëindigd is met de overwinning van Donald Trump.

In de aanloop naar de Britse verkiezingen roept Facebook zijn gebruikers op om weinig betrouwbare informatie in twijfel te trekken en die te verifiëren vooraleer de berichten te delen. Facebook belooft ook dat het valse profielen zal verwijderen en zal ophouden met het promoten van boodschappen die ongeloofwaardig lijken.

"Wij hebben nieuwe manieren ontwikkeld om nepaccounts die vals nieuws zouden kunnen verspreiden, te identificeren en verwijderen, om zo het probleem bij de wortel aan te pakken", verklaart Simon Milner, verantwoordelijke voor de gedragscode van Facebook in het Verenigd Koninkrijk.

Het Amerikaanse sociale netwerk heeft onlangs zijn middelen uitgebreid om valse informatie op te sporen en automatische profielen te verwijderen die boodschappen met een commercieel of politiek karakter posten. Het heeft zo in Frankijk 30.000 accounts geschrapt voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen verleden maand.

In de Britse pers heeft Facebook een advertentie geplaatst met als titel "Tips om nepnieuws te ontdekken", waarin het sociale netwerk tien manieren oplijst om de authenticiteit van een artikel te verifiëren, door bijvoorbeeld zorgvuldig de URL te onderzoeken, door naar de bron van het nieuws te kijken of door eventuele fouten in de lay-out te ontdekken.

Het sociale netwerk zegt dat het maatregelen genomen heeft tegen tienduizenden valse accounts in Groot-Brittannië, die het kon ontdekken door ongewone activiteit, bijvoorbeeld het herhalen van steeds dezelfde content.

Facebook heeft woensdag trouwens aangekondigd dat het van plan is in het komende jaar 3.000 extra mensen in dienst te nemen, om sneller video`s te verwijderen die moorden, zelfdodingen of andere gewelddaden tonen. Het tracht zo zijn imago terug op te poetsen na de recente reeks schandalen.

(via Reuters)

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top