Connect with us
woman-sunglasses

Innovation

Blockchain in financiering, voor wat?

Blockchain in financiering, voor wat?

De Belgische IT-dienstverlener Cegeka heeft een blockchain toepassing ontwikkeld voor de Nederlandse bank AT Bank. Doel: het proces voor de financiering van hulp aan handelszaken te automatiseren.

ATB is een Europese commerciële bank, gespecialiseerd in de commmodity-waardeketen. Zij heeft beslist om een nieuwe blockchain applicatie in gebruik te nemen voor transactionele leningen, een klassieke vorm van financiering van de hulp aan handelszaken, die normaal veel manueel werk en papieren vergt.

De nieuwe blockchain applicatie, ontworpen door Cegeka, zou dus een aanzienlijke winst aan tijd en geld betekenen en de Nederlandse bank ATB toelaten om zijn concurrentiepositie te verbeteren op een markt die momenteel gedomineerd wordt door enkele grote spelers.

"Een technologie zoals de blockchain is in staat om het leveren van financiële diensten grondig te veranderen. De alternatieve digitale oplossing die door Cegeka op punt gezet werd, is synoniem met voordelen voor alle schakels van de keten", verklaarde Michel Hofman, CIO van de bank.

"Papieren documenten zoals vrachtbrieven hebben waarde als eigendomstitel. Zij worden door banken gebruikt om hun klanten te financieren", licht Sander van Loosbroek toe, Director Distributed Ledger Technology bij Cegeka.

"Een dergelijke financieringsborg in papieren formaat kan perfect gedigitaliseerd worden. Wij kunnen die vervangen door een beveiligd equivalent, dat door een blockchain beschermd is tegen elk illegaal kopiëren of overdragen ervan. Voor onze gedecentraliseerde applicatie maken wij gebruik van het open source blockchain netwerk Ethereum. Zo kunnen wij gemakkelijk de oplossing uitbreiden tot andere klanten. Wij passen dit nieuwe proces toe op reële transacties, zodat wij de oplossing voortdurend nog kunnen verbeteren".

Met deze blockchain applicatie wil ATB de efficiency en transparantie bij het verwerken van de transacties verbeteren.

De blockchain oplossing wordt momenteel getest in een besloten proefomgeving met reële transacties. De partners kunnen zo zien welke mogelijkheden voor integratie er zijn en de volgende stappen in de ontwikkeling ervan bepalen.

 

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top