Steeds meer deelplatformen erkend in België

Nadat in maart 2017 onder impuls van Alexander De Croo wet op de "deeleconomie" van kracht werd, werden in mei de eerste koninklijke besluiten tot erkenning van platformen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Tot de eerste erkende diensten behoren onder andere Listminut, platform voor karweien, Menu Next Door, platform voor koken voor buren, en Bringr, een platform voor leveringen, gelanceerd door Bpost. Momenteel zijn er niet minder dan 30 platformen die een erkenning behaald hebben.

post-image-3

België is voortrekker in de peer-to-peer economie in Europa. Ter herinnering, wie diensten levert via deelplatformen valt sinds maart 2017 onder de wet op de deeleconomie. Die bepaalt dat wie diensten levert via erkende sites, buiten elk ander statuut tot €5.100 verdienen kan per jaar. Op dat bedrag wordt hij slechts voor 10% belast, wat een belastingvoet van 20% betekent op het omzetcijfer, en een forfaitaire vermindering van 50%. Dit regime werkt via een inhouding aan de bron, door de platformen zelf. Boven dit plafond van 5.100 euro wordt de belastingbetaler beschouwd als een zelfstandige, al dan niet als bijberoep, waardoor oneerlijke concurrentie met zelfstandige ondernemers vermeden kan worden.

Tot nu werden 30 platformen erkend door de FOD Financiën. "Een goed begin", vertrouwt de minister van de Digitale Agenda Alexander De Croo toe aan onze collega`s van L`Echo. "Het feit dat de meeste erkende platformen Belgisch zijn, is ongetwijfeld nog belangrijker, want een van de doelstellingen van de wet, buiten de duidelijkheid op fiscaal vlak die wij de occasionele gebruikers van deze platformen wilden geven, is dat wij het oprichten van Belgische platformen wilden ondersteunen". Kleinere platformen, zoals Bsit of Apprentus zijn ook van plan om snel de nodige stappen te ondernemen.

Toch valt op dat grote spelers in de deeleconomie afwezig zijn op de lijst van erkende platformen, zoals Airbnb, Deliveroo of UberEATS. Die rechtvaardigen hun afwezigheid door te wijzen op complexiteit bij het implementeren van de wetgeving, of onzekerheid over de betrokken prestaties  en/of dienstverleners. Zonder te vergeten dat deze spelers slechts filialen zijn, waarvan de strategische visie afhangt van grote, internationale groepen.

Vergeten wij niet dat de wet De Croo zich richt naar particulieren. Terwijl de restaurants waaraan de leveringsdiensten Deliveroo of UberEats hun diensten verhuren, dat niet zijn. Het is in dat geval moeilijk om rekening te houden met de maaltijd die door de restauranthouder gefactureerd wordt. 

Back to top button
Close
Close