Connect with us
woman-sunglasses

Start-up

2,3 miljoen euro opgehaald en een belangrijke CEO voor OneLife, de healthcare spin-out van Realco

2,3 miljoen euro opgehaald en een belangrijke CEO voor OneLife, de healthcare spin-out van Realco

Het filiaal uit Louvain-la-Neuve van Realco, in januari 2015 opgericht en nu koploper in enzymatische hygiëne, heeft de middelen verzameld om zijn ambities waar te maken: zijn bijdrage verhogen in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. Jean-Michel Vanderhofstadt, voormalig hoofd van het Nationaal Insituut voor Radio-elementen (IRE) neemt nu het voortouw van de biotech start-up. Zijn ambitie: er een wereldwijde koploper van te maken op zijn expertisedomein, met het volle vertrouwen van zijn private investeerders.

Om de groei van OneLife te versnellen en het de middelen te geven om zijn ambities te realiseren, met name voor zijn onderzoeksprogramma op vlak van resistente pathologieën geassocieerd met biofilms, heeft Realco voor een bedrag van 500.000 euro deelgenomen aan het kapitaal. Publieke en private aandeelhouders hebben eveneens geïnvesteerd in OneLife. In totaal bedroeg de kapitaalsverhoging 2,3 miljoen euro.

Biofilms zijn een van de belangrijkste bronnen van infectieziekten in ziekenhuisomgevingen.  Het gaat om een laag waarin bacteriën zich nestelen om zich te beschermen en te vermenigvuldigen. Binnenin deze beschermlaag groeien de micro-organismen, kunnen zich genetisch muteren, en vormen zij zo resistente stammen. Daarna verspreidt de infectie zich en heeft het ziekenhuispersoneel geen doeltreffende middelen meer om haar te bestrijden. Volgens wetenschappelijke experts zijn ziekenhuisinfecties jaarlijks verantwoordelijk voor 37.000 overlijdens in Europa en 99.000 in de Verenigde Staten.

"Een biofilm is een organische matrix die 99% van de bestaande bacteriën beschermt en hen daardoor tot 1.000 keer resistenter maakt aan desinfectie dan een geïsoleerde bacterie. Dit extreem solide membraan functioneert als een natuurlijke koepel waarvan de klassieke hygiëneproducten gemakkelijk afglijden", legt Gordon Blackman uit, Voorzitter van de Beheerraad van OneLife. "Onze oplossingen op basis van enzymen vernietigen die koepel en stellen de bacteriën zo bloot aan een volledig efficiënte ontsmetting, voor welzijn van de patiënten".

"Wij zijn zeer tevreden dat wij onze internationale ontwikkeling kunnen versnellen en onze teams kunnen versterken om de vele opportuniteiten te realiseren die er voor OneLife zijn", stelt Lorna Payne, Sales and Marketing Director. "Bovendien zal de komst van Jean-Michel Vanderhofstadt aan het hoofd van onze teams een sterke impuls geven aan het globale bereik van onze uitbreiding".

Jean-Michel Vanderhofstadt heeft internatonale successen opgestapeld als algemeen directeur van verschillende bedrijven in de farmaceutische, medische en voedingssector. Hij heeft zijn missies in verschillende Europese landen uitgevoerd. Hij leidde IRE en diens filialen de laatste jaren met glans, en is tevens voorzitter van de internationale vereniging  van industriële spelers in nucleaire geneeskunde (AIPES).

"Ik ben er fier op de uitdaging van OneLife te mogen aangaan", kondigt de toekomstige CEO van het bedrijf aan. "Dit nieuwe avontuur volgt op wat ik in mijn vorige functie met grote voldoening beleefd heb. Ook dit avontuur zal het simpele groeikader overstijgen. Het is gefundeerd op de verbetering van het niveau van de Volksgezondheid, en wij zijn er vast van overtuigd dat onze ontwikkeling bij OneLife zal bijdragen tot het redden van levens. Dat is mijn ambitie wanneer ik de directie op mij neem van deze veelbelovende onderneming, die mij perfect omkaderd lijkt door zijn Beheerraad en aandeelhouders, in het bijzonder zijn hoofdaandeelhouder Realco".

Click to comment
DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top