Connect with us
woman-sunglasses

Market news

De Belgen van UniversCiné willen de concurrentie aangaan met Netflix

De Belgen van UniversCiné willen de concurrentie aangaan met Netflix

Begin 2018 zal UniversCiné onder de naam Uncut een video-on-demand platform uitbrengen. Door zijn aanbod te baseren op de Europese kwaliteitsfilm wil de Brusselse KMO de concurrentie aangaan met Netflix.

Het succes van de Amerikaanse streaming-gigant Netflix heeft andere bedrijven ertoe aangezet om een gelijkaardige dienst te lanceren. Zelfs in het kleine België. UniversCiné, gevestigd in Auderghem, heeft concrete plannen om begin volgend jaar een alternatief te lanceren voor Netflix. Een project dat de naam Uncut zal dragen.

UniversCiné is een initiatief van onafhankelijke Belgische producers en verdelers, dat in 2008 ontstond in partnerschap met UniversCiné Frankrijk, om zo een VOD platform aan te bieden gewijd aan de onafhankelijke film.

Het video-on-demand platform UniversCiné is nog niet klaar voor de test. Het initiatief ontstond al meer dan een decennium geleden en berust bij een groep van tientallen Franse producers en verdelers. Zij hebben beslist om een video-on-demand dienst uit te rollen om hun catalogus te gelde te maken.

Het project is al enkele jaren actief in Frankrijk, Spanje en ons land. In België is UniversCiné in handen van een veertigtal onafhankelijke producers en verdelers, het merendeel Belgen.

UniversCiné biedt dus films on-demand aan, die bekeken kunnen worden op pc, tablet, smartphones en tv-toestellen met een internetverbinding. Het bedrijf biedt 600.000 tot 700.000 films per jaar aan en de dienst kent een sterke groei. Het bedrijf genereert trouwens ook inkomsten door zijn cataloog ter beschikking te stellen van andere spelers zoals Proximus en Telenet en zelfs Apple, Google en… Netflix zelf.

Een abonnementsdienst zal begin 2018 daaraan toegevoegd worden. Voor €7,99 per maand -de prijs van een basisabonnement op Netflix- beschikt de klant over onbeperkte toegang tot meer dan 1000 kwaliteitsfilms, waarvan 60% in Europa gemaakt werd. Op het programma: Pedro Almodovar, Stephen Frears, Lars Von Trier, Wim Wenders en de gebroeders Dardenne. Films die de cinefielen niet te zien krijgen bij Netflix. Maxime Lacour, algemeen directeur van UniversCiné, mikt op een 50.000 abonnees binnen de twee jaar.

Het nadeel van Uncut is dat het de films pas 36 maanden na hun release in obscure zaaltjes aanbiedt. Dat is in het bijzonder het geval voor Belgische producties. "Maar niets weerhoudt ons ervan om met de auteursrechthebbenden te onderhandelen om deze termijn te verkorten", stipt Maxime Lacour aan. Voor de KMO zou het gaan om een aanzienlijke investering van naar schatting 1,2 miljoen euro. Een deel van dit bedrag zal bestaan uit overheidsgeld. Om de kosten te drukken zal de volledige catalogus niet tegelijkertijd geraadpleegd kunnen worden.

Uncut zal in heel België en Luxemburg beschikbaar zijn. De films zullen in streaming verdeeld worden in hun originele versie en met ondertitels.

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top