De Antwerpse start-up Localyse analyseert het verkeer met Google Maps

ODIQ is een nieuwe tool voor informatie over de Belgische wegen, om de toegankelijkheid en mobiliteit te controleren. Deze tool, die ontwikkeld werd door de Antwerpse start-up Localyse, is nu klaar om op de markt gebracht te worden.

post-image-3

"Elk bedrijf dat openbare werken of wegenwerken uitvoert, moet onderzoeken hoe het de verkeershinder zal verminderen ", zo verklaarde Chris Hoogwys, CEO van Localyse. "Voor deze maatregelen is meestal veel apparatuur nodig, zoals ATR (Automated Traffic Recorder). Dankzij onze nieuwe ODIQ-tool is dit niet langer nodig. En dat is een enorme besparing. "

ODIQ maakt gebruik van Google Maps en functioineert als een SaaS-oplossing (Software as a Service). Het is dan ook heel gemakkelijk te gebruiken. De klant schaft zich een licentie per gebruiker aan en koopt vervolgens extra verbruiksblokken op basis van het aantal kilometers dat hij van plan is te analyseren", legt Hoogwys uit.

Hij heeft daarna toegang tot de laatste nieuwe informatie, zoals de volledige doorstroomtijd, de tijd van de vertraging en de reële snelheid van het verkeer. Deze informatie wordt grafisch weergegeven, zodat de gebruiker snel de mogelijke pijnpunten kan zien.

Door dan de verkeerslichten te regelen, krijgt men een vlotter verkeer. Het is dan ook een praktisch hulpmiddel voor elke gemeentebestuur, openbare dienst en wegenbouwbedrijf dat de toegankelijkheid wil traceren en de verkeerssituatie waar mogelijk wil verbeteren.

Localyse had al oplossingen op maat gemaakt voor steden zoals Namen en Breda (Nederland). De voornaamste functies werden nu samengebracht in één enkele tool, ODIQ, die nu beschikbaar is voor andere klanten. En omdat ODIQ enkel gebruik maakt van informatie van Google Maps, kan het zeer snel in elk land uitgerold worden.

Chris Hoogwys heeft Localyse opgericht samen met Dirk Lambrechts van Geo Square; het kreeg hiervoor de steun van Cronos Group, de overkoepelende holding. "Zij hebben 65% van de investering voorgeschoten, vooral door ons personeel en kantoren ter beschikking te stellen. Hierdoor konden wij snel starten en na amper een jaar al winstgevend zijn. Ons omzetcijfer verdubbelt elk jaar, en bedroeg verleden jaar 2,5 miljoen euro terwijl voor dit jaar 4 tot 5 miljoen euro voorzien is. Wij willen ons nu op eigen fondsen uitbreiden tot de rest van Europa. In oktober openen wij een kantoor in Zwitserland en als alles goed gaat zouden wij ons in het 2e trimester van 2018 ook in Frankrijk en Spanje moeten vestigen", besluit de oprichter.

Back to top button
Close
Close