België slechte leerling op gebied van robotintensiteit volgens een rapport van de OESO

  Een nieuw rapport van de OESO toont aan hoe, op een tijdstip dat de digitale transformatie de economie en onze manier van leven en werken hervormt, de OESO-landen zich mobiliseren om nieuwe digitale technologieën te ontwikkelen, productieprocessen te automatiseren en het personeel te voorzien van de nodige competenties voor de jobs van morgen.

post-image-3

 

Editie 2017 van het rapport Science, Technology and Industry: OECD scoreboard toont aan dat China voortaan behoort tot de vijf belangrijkste economieën ter wereld - naast het Chinese Taipei, Japan, Korea en de Verenigde Staten - op vlak van ontwikkeling van digitale spitstechnologie. China is de belangrijkste speler voor de sector van het Internet of Things en zijn wetenschappelijke productie gaat vooruit zowel op kwantitatief als kwalitatief gebied. India en de Oost-Europese landen winnen ook terrein in de sector wetenschap en innovatie.

Het rapport stelt trouwens vast dat China, het Chinese Taipei, Japan, Korea en de Verenigde staten tijdens de periode 2012-15 tussen de 70 en 100% van de 20 grootste spitstechnologieën ontwikkeld hebben, een cijfer gemeten op basis van het aantal gedeponeerde uitvindingen bij de vijf grote kantoren voor intellectueel eigendom (IP5).

Korea en Japan zijn de kampioenen van robotintensiteit - gemeten op basis van het aantal robots gebruikt in een sector, gedeeld door het totaal van de toegevoegde waarde die deze sector creëerde, wat een idee geeft van de automatiseringsgraad van de industrie. De robotintensiteit stijgt in de Tsjechische republiek, Hongarije, de Slovaakse republiek en in Slovenië, alsook in de BRICS-landen, terwijl China op hoog tempo het niveau van de Verenigde Staten nadert. België zit onder de gemiddelden van de OESO-landen en de Europese Unie.

De communicatie tussen machines (M2M) die voorzien zijn van met het internet verbonden apparaatjes, voertuigen, sensoren, of huishoudtoestellen kent een sterke groei. In 2017 telde China het grootste aantal simkaarten in zijn machines, met 228 miljoen M2M verbindingen, wat 44% is van het wereldwijde totaal en drie keer zoveel als het aandeel van de VS. Wat het aantal M2M simkaarten per inwoner betreft, behoort België tot de meest geavanceerde Europese landen met 22 M2M kaarten per 100 personen.

Tijdens de periode 2010-2015 is het aantal artificial intelligence technologieën die leidden tot het aanvragen van een patent bij de vijf grootste Intellectual Property kantoren, gestegen met gemiddeld 6% per jaar, wat neerkomt op een verdubbeling van het cijfer voor het totaal aantal patenten, met Japan als speerpunt. Japan, Korea en de Verenigde Staten telden met zijn drietjes meer dan 62% van de IP5 patentaanvragen met betrekking tot AI, tegenover 70% in 2000-05, terwijl de patentaanvragen door China en het Chinese Taipei gestegen zijn. Een 12% van de grootste uitvindingen rond AI waren voor rekening van EU-landen, wat een daling is tegenover de 19% die in het vorig decennium geregistreerd werd.

De Verenigde Staten staan op de eerste plaats wereldwijd in de 10% meest geciteerde publicaties, en China heeft het Verenigd Koninkrijk verdrongen van de tweede plaats, nadat het zijn wetenschappelijke producties met grote impact in tien jaar verdrievoudigd heeft. Het aandeel van de Verenigde Staten in de meest geciteerde onderzoekswerken daalde van 38% in 2005 naar 26% in 2016, dat van het Verenigd Koninkrijk van 8% naar 6% terwijl dat van China steeg van 4% naar 14%.

Download hier een samenvatting over België (in het Engels)

Download hier het volledige rapport als PDF-bestand (in het Engels)

Back to top button
Close
Close