Connect with us
woman-sunglasses

International

BlackBerry veroordeeld tot het betalen van 137 miljoen dollar aan Nokia

BlackBerry veroordeeld tot het betalen van 137 miljoen dollar aan Nokia

BlackBerry werd door een internationale rechtbank veroordeeld tot het betalen van 137 miljoen dollar (115 miljoen euro) aan Nokia, als beslechting van een betwisting. De Canadese groep heeft echter zijn eigen klacht gehandhaafd voor inbreuk op patentrechten.

Het Internationaal Hof van Arbitrage heeft vrijdag geoordeeld dat BlackBerry nagelaten had om bepaalde betalingen te verrichten aan Nokia, in het kader van een licentieovereenkomst voor patentrechten. Deze betwisting draait niet rond intellectueel eigendom, maar BlackBerry zei dat het zijn eigen klacht handhaaft tegen Nokia wegens inbreuken op patentrechten. In februari had BlackBerry klacht ingediend tegen de telecomapparatuurfabrikant voor een inbreuk op 11 van zijn patenten bij verschillende basisstations en hun software. Nokia verkoopt deze installaties aan operatoren.

"Nokia blijft van mening dat de klachten van BlackBerry voor inbreuk op patenten door Nokia ongegrond zijn", zo verklaarde de Finse groep in een persbericht. BlackBerry heeft gezegd dat het een provisie zou aanleggen om de buitengewone kost met betrekking tot het vonnis te dekken, zonder te preciseren over welke periode die geboekt zou worden.

Nokia heeft aangekondigd dat een beduidend deel van de som die in het kader van dit proces ontvangen werd, reeds verrekend werd. De monetisering van de intellectuele eigendomsrechten van BlackBerry is een sleutelelement van de strategie van de CEO, John Chen, om de rekeningen te herstellen van de Canadese groep, waarvan de inkomsten al zes jaren in dalende lijn gaan omwille van de gedaalde verkoop van zijn smartphones.

Nokia heeft zijn afdeling voor de productie van telefoons in 2014 verkocht, en behield enkel zijn netwerkapparatuur-activiteit, evenals een uitgebreide portefeuille licenties. De Finse groep heeft onlangs akkoorden voor smartphonelicenties afgesloten met Samsung Electronics, Apple, Xiaomi Technology en LG Electronics.

Click to comment
DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top