Connect with us
woman-sunglasses

Innovation

Europa, de nieuwe bakermat van de Tech

Europa, de nieuwe bakermat van de Tech

De Europese Tech-scene wordt elk jaar sterker. In 2017 alleen al kende het aantal professionele ontwikkelaars een explosieve groei met 17%. Tegelijkertijd was de strijd om talent nog nooit zo verbeten! Een analyse van het State of European Tech 2017 rapport.

Europa maakt zich op om in 2017 de kaap van 19 miljard dollar investeringen in Tech te ronden (tegenover 14,4 miljard dollar in 2016), zo blijkt uit het laatste State of European Tech rapport van het investeringsfonds Atomico, dat bovendien aantoont dat er een "Royal Battle" plaats heeft voor de talenten.

Met twee keer meer houders van een doctoraat in STEM in Europa dan in de Verenigde Staten, een personeelsbestand in technologische beroepen dat driemaal sneller groeit dan het Europese gemiddelde, en een toename van 17% bij het aantal professionele ontwikkelaars sinds 2016, lijkt de toekomst van Tech in Europa op solide gronden te evolueren.

Vooral omdat het rapport wijst op het feit dat de oprichters van start-ups zich steeds meer concentreren op nog ontgonnen talentenpools, met name in Centraal- en Oost-Europa, om teams op afstand uit te bouwen en satellietkantoren in heel wat landen op te zetten.

Het jaar 2017 lijkt ook een recordjaar voor fondsenwervingen, met rondes van meer dan 50 miljoen dollar, een resultaat dat beduidend hoger ligt dan het record van 2015 (€43M). Die zijn niet alleen afkomstig van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar ook van landen zoals Nederland (Picnic, $110M) en Spanje (Cabify, $100M). Zeven andere, na 2003 opgerichte Europese bedrijven hebben de "billion dollar club" vervoegd, wat het totaal van het continent op 41 brengt. PurpleBricks (Verenigd Koninkrijk), Rovio (Finland) en Outfit7 (Slovenië) zijn er voorbeelden van.

Parallel heeft het aantal professionele ontwikkelaars nu de 5,5 miljoen bereikt. Het Verenigd Koninkrijk blijft de belangrijkste bestemming voor tech talenten die naar en binnen Europa migreren, maar de kloof vermindert met andere Europese bestemmingen zoals Duitsland en Frankrijk, die resp. op de tweede en derde plaats blijven.

"Vandaag zijn er meer ontwikkelaars dan ooit tevoren. Maar er is ook een hogere vraag, wat leidt tot een gevecht om de talenten", beklemtoont het rapport.

Start-ups steeds onafhankelijker
In 2017 zou Europa 3,5 miljard dollars moeten investeren in de "deep tech", wat een stijging is met 40% tegenover 2016. De meest veelbelovende bedrijven verkiezen steeds vaker om onafhankelijk te blijven en op lange termijn uit te bouwen, iets waarvan de fondsenwervingen van Graphcore, Improbable, Lilium en Unity getuigen.

Europa neemt ook het voortouw met de explosieve groei op vlak van crypto / blockchain activiteiten. Er zijn in Europa meer blockchain ontwikkelingsprojecten en meer teams die het nieuwe ICO-model gebruiken om fondsen op te halen dan in gelijk welke andere regio ter wereld.

Europa bouwt een eigen ecosysteem uit, waarbij technologie en industriële knowhow gecombineerd worden, zo besluit het rapport. "Wij hebben dat gezien in de financiële sector, maar zien het nu ook in de domeinen gezondheid, logistiek, transport en meer".

De grootste opportuniteit zou kunnen liggen bij de blockchain, met al 1,75 miljard dollar opgehaald in Europa via ICO`s, tegenover 1,08 miljard in de Verenigde Staten. Volgens Github zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland de actiefste blockchain ontwikkelaars.

Nu valt het af te wachten of Europa ook een bedrijf van 100 miljard dollar kan produceren. En alhoewel Europa afwezig is bij de tien belangrijkste bedrijven ter wereld, was de kans dat het volgende bedrijf uit Europa afkomstig zal zijn nog nooit zo groot.

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top