Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Crowdlending kent een boom in België

Crowdlending kent een boom in België

De participatielening kende een sterke groei in 2017. Het platform Look&Fin, pionier in crowdlending in België, overschreed de kaap van 25 miljoen euro, opgehaald in 5 jaar tijd.

De laatste cijfers die het bedrijf Look&Fin bekendmaakte tonen een sterke groei aan in de bedragen die in 2017 via  een participatielening opgehaald werden, aangezien die in een jaar tijd met 100% gestegen zijn.

Het platform, dat nu als Alternatief Financierings Platform (AFP) vergund werd door de FSMA, telt gemiddeld meer dan 1 miljoen euro financiering per maand. Waarmee het bevestigt dat crowdlending een alternatieve en duurzame financieringsvorm geworden is voor de KMO.

In totaal werden er in 5 jaar tijd 118 kleine en middelgrote ondernemingen op deze wijze gefinancierd in België, waarvan 41 in 2017.

Het platform Look&Fin dat gemiddeld tot een hoogte van 250.000 euro per dossier financiert, heeft dit jaar ook het recordbedrag bereikt van 1 miljoen euro financiering voor één enkel project, waarmee het aantoont dat het in staat is om KMO`s van elke grootte te begeleiden.

Een ander belangrijk detail: bijna 9 miljoen euro werd terugbetaald aan de leners, met een standaard nettorendement van 7,6% bruto per jaar.

Crowdlending lijkt dus meer dan ooit een alternatief voor de klassieke banklening. Het verleidt voornamelijk bedrijven actief in de sectoren distributie en retail (28% van de gefinancierde KMO), B2B diensten (12,5%) en immobiliën (11,1%). De bedragen die zij lenen variëren van €50.000 tot €1.000.000, met een gemiddelde van €250.000. De gemiddelde duur van de lening is 38 maanden. Het gaat om bedrijven die over een commerciële historiek beschikken van verschillende jaren en die gemiddeld 9 miljoen euro omzetcijfer draaien.

Voor 2017 zegt Look&Fin 4.000 financieringsaanvragen ontvangen te hebben van de KMO.

De voornaamste gefinancierde behoeften zijn werkkapitaal (35%) en uitbreiding van de activiteit (18%).

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top