Connect with us
woman-sunglasses

Market news

Malware trends en voorspellingen voor 2018

Malware trends en voorspellingen voor 2018

Het Malware Report van Sophos toont hoe malwares de dagelijkse technologie binnengedrongen zijn en hoe cybercriminelen elke dag sluwer worden. Dit zijn de voornaamste bedreigingen die ons te wachten staan in 2018.

De technologie maakt deel uit van ons dagelijks leven, of dat nu via online games is, mobiele apps of slimme kledij. Een hypergeconnecteerde maatschappij maakt ons allemaal helaas enorm kwetsbaar voor cyberaanvallen. Het is dan ook meer dan ooit belangrijk de gebruikers te informeren over de gevaren die op de loer liggen.

Beveiligingsspecialist Sophos heeft de grote risico`s opgelijst die de bedrijven in 2017 bedreigd hebben, en stipt op basis daarvan aan wat ons in 2018 te wachten staat.

1. Ransomware is alomtegenwoordig!
Geen enkel toestel wordt nog gespaard! In 2017 heeft WannaCry de wereld opgeschud met een cyberaanval die goed was voor meer dan 45% van alle ontdekte ransomware, gevolgd door Cerber dat 44,2% vertegenwoordigt, aldus het laatste Malware Report van Sophos.

Zo was 30,4% van de malware op Android-toestellen een ransomware. Tegen het einde van dit jaar mag men verwachten dat het 45% bereikt. De meeste van deze aanvallen richten zich op Windows-gebruikers, maar het aantal aanvallen op andere platformen blijft stijgen. Android, Mac en Linux worden ook getroffen.

2. Malware verborgen in Android apps
Het aantal verschillende dreigingen op Google Play is in één jaar tijd verdubbeld. De malware "GhostClicker` is zelfs een heel jaar lang op het platform gebleven, vermomd als een deel van de library service. Hij vroeg een toestemming voor apparaatbeheer en simuleerde advertenties om aan te klikken die zo inkomsten genereren.

Dit soort malware zal niet verdwijnen, want de cybercriminelen weten dat het werkt. Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een Android -malware, beperk u daarom tot Google Play en vermijd apps die geen goede reputatie hebben.

Opgepast met online games!
Zij worden gebruikt om ransomware en malware te verspreiden.

Zo werden er dit jaar valse kopieën van het populaire `King of Glory` gebruikt om ransomware te verspreiden. Het gebruikte waarschuwingsvenster imiteerde dat van de WannaCry epidemie, en spoorde particulieren aan om het losgeld te betalen via de in China gebaseerde betaalmethodes Wechat, Alipay en QQ.

Het aantal kwaadwillige apps is in de laatste vier jaar gestegen en bereikt 3,5 miljoen in 2017. Een trend die zich zal voortzetten in 2018, met valstrikken verborgen in online games.

4. Veralgemening van datalekken
Die zullen niet verdwijnen. Ons hypergeconnecteerde bedrijf maakt de mensen uiterst kwetsbaar voor cyberaanvallen, zoals men kon vaststellen met de Uber hack, die 2,7 miljoen chauffeurs en passagiers getroffen heeft. Met de GDPR-wet die in mei volgend jaar van kracht wordt zal dit meer dan ooit een hot topic zijn.

5. 2018 en verder…
Android en Windows blijven de voornaamste doelwitten van ransomware en andere kwaadwillige software. E-mail zal ook de belangrijkste aanvalsvector blijven om de cyberbeveiliging van bedrijven te bedreigen, vooral bij doelgerichte aanvallen.

De vier trends die 2018 zullen domineren zullen aangedreven worden door ransomware, gebaseerd op RaaS, de explosie van Android-malware op Google Play, verhoogde pogingen om Mac computers te infecteren en persistent threats voor Windows (aangedreven door besturingspakketten om zelf te installeren)

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top