Honderden miljoenen voor scale-ups

Doel: de Belgische risicokapitaalsector een boost geven.

post-image-3

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt werkt aan het oprichten van een overheidsfonds dat op zijn beurt in een private equity fonds zou investeren. Op die manier wil de minister de Belgische risicokapitaalsector een boost geven.

Scale-ups, die geen echte start-ups meer zijn omdat zij al volwassener zijn, maar evenmin volledig gevestigde bedrijven, omdat zij in volle groei zitten, hebben het nog altijd moeilijk om zich te ontwikkelen en fondsen te vinden in België, omdat de markt te gefragmenteerd is. Gevolg: zij verhuizen naar het buitenland. Het is deze vaststelling die de minister zou aanzetten om dit "superfonds" in het leven te roepen.

Het is nog niet goed geweten over welke som dit fonds zou kunnen beschikken, maar dat zou tussen de 200 en 300 miljoen euro zijn. Volgens bepaalde bronnen zou het fonds zelfs 400 miljoen euro kunnen bereiken.

De fondsen zouden afkomstig zijn van institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen, …). De FPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij) zou ook een rol krijgen in dit "superfonds", maar gewestelijke spelers zoals de Waalse SRIW zouden ook kunnen deelnemen.

Back to top button
Close
Close