Connect with us
woman-sunglasses

International

Apple rapporteert een nettowinst van 20 miljard dollar in het eerste trimester

Apple rapporteert een nettowinst van 20 miljard dollar in het eerste trimester

Apple beschikt over 28 5 miljard dollar liquide middelen. Dit nieuws, gecombineerd met de sterke stijging van de gemiddelde prijs van de iPhone, heeft bij de investeerders de ongerustheid gesust over de vooruitzichten voor de eerste drie maanden van 2018 en de onverwachte daling van het aantal telefoons dat tijdens de eindejaarsfeesten verkocht is.

Apple heeft donderdagavond verklaard dat het voor de periode januari-maart een omzet voorziet tussen de 60 en 62 miljard dollar (48-50 miljard euro) en een operationele marge in de orde van 38 tot 38,5%.  De consensus Thomson Reuters I/B/E/S gaf resp. 65,7 miljard dollar en 38,9% terwijl sommige analisten een omzetcijfer van 60 miljard dollar verwachtten. Deze omzetprognose "is niet zo slecht als sommigen vreesden", merkt Jun Zhang van Rosenblatt Securities echter op.

In de laatste drie maanden van 2017 heeft Apple 77,32 miljoen iPhones verkocht tegenover 78,3 miljoen het jaar tevoren, een lager cijfer dan de consensus die op 80,03 miljoen lag volgens analysebureau FactSet.

Maar de verklaringen van Apple over zijn liquide middelen, die netto 163 miljard dollar vertegenwoordigen, zorgden ervoor dat het aandeel in de aftermarket 3,34% steeg tot 173,48 dollar. Vrijdag heeft RBC zijn koersdoel van het aandeel bijgesteld op 205 dollar tegenover 200 dollar voorheen. Voor Col Colello, analist bij Morningstar, vormt het niveau van de liquiditeiten een "aangename verrassing". "Het gaat een beetje in tegen de historisch conservatieve kapitaalstructuur van Apple."

Peter Karazeris, analist bij Thrivent Financial, meent dat heel wat analisten en beleggers een zwakke prognose van het omzetcijfer verwachtten als gevolg van "betrouwbare informatie", als zou Apple de bestellingen van onderdelen verminderd hebben.

De gemiddelde verkoopprijs van de iPhone behoort tot de leuke verrassingen van het kersttrimester. Die bedraagt 796 dollar tegenover de verwachte 756 dollar, een bewijs van het enthousiasme voor de nieuwe modellen die in de herfst uitkwamen, aldus Luca Maestri, CFO van Apple. "Dit is echt te danken aan het succes van de iPhone X en ook de iPhone 8 en 8Plus", zo verklaarde hij aan Reuters. "Het nieuwe gamma heeft echt goed gelopen".

De groep vermeldde een nettowinst van 20,08 miljard dollar in het eerste trimester, wat 3,89 dollar per aandeel is, tegenover 17,89 miljard dollar (3,36 dollar per aandeel) het jaar tevoren. De analisten voorzagen gemiddeld een winst per aandeel van 3,86 dollar.

Het omzetcijfer steeg met 13% tot 88,29 miljard dollar, en overstijgt daarmee de consensus die 87,28 miljard bedroeg. Het omzetcijfer van de services activiteit, dat iTunes, Apple Music, iCloud en Apply Pay omvat, is gestegen met 18% tot 8,47 miljard dollar, maar mist daarbij de consensus die op 8,6 miljard lag.

Tijdens de telefonische conferentie na de publicatie van de resultaten, zei Toni Sacconaghi, analist bij Bernstein, dat de gebruikers hun toestel veel langer leken te houden, en hij vroeg aan CEO Tim Cook of de beleggers zich daarover geen zorgen moesten maken. Cook heeft geantwoord dat het aan de beleggers was om te beslissen waarop zich te focussen, maar dat hij gerust was omwille van het feit de klanten tweedehands iPhones kopen. Wanneer de klanten hun oude iPhone verkopen voor een nieuwe iPhone, dan bevindt het oude model "zich in de handen van een andere klant, elders (…). Ik denk dus dat dit ongelooflijk positief is: hoe meer gebruikers er zijn van de iPhone, hoe beter", zei hij.

Laura Martin van Needham & Co heeft aan Tim Cook gevraagd of het aantal toestellen dat in omloop is, wel overeenkomt met het aantal gebruikers - een belangrijk punt, vermits een klant die een iPhone en een iPad bezit, bijvoorbeeld slechts voor één Apple Music abonnement zal betalen. Tim Cook heeft gewoonweg geantwoord: "Er zijn veel, veel, veel meer" Apple-gebruikers dan twee jaar geleden, zonder een precies getal te vermelden.

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top