Tekort aan IT-talenten blijft groeien

De talenten en vaardigheden van kandidaten komen niet overeen met de beschikbare jobs in België. Deze ongelijkheid tussen vraag en aanbod -vooral bij gespecialiseerde functies- zorgt voor een schaarste op de arbeidsmarkt en oefent een toenemende druk uit op de Belgische lonen.

post-image-3

De wereldwijde Hays skill-index stelt een overzicht op van de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Wereldwijd vertoont de druk op de arbeidsmarkt in 2018 een score van 5,4 (tegenover 4,3 in 2017).

In ons land hebben de bedrijven het moeilijk om kandidaten aan te trekken, omwille van de schaarste op de arbeidsmarkt en de groeiende ongelijkheid tussen jobs en skills. Zo ging de index voor België van 3,3 in 2017 naar 3,9 vandaag.

"De Belgische arbeidsmarkt heeft zijn aantrekkingskracht teruggevonden. Bedrijven willen opnieuw meer medewerkers aantrekken, en kandidaten hebben steeds meer interesse voor het aanbod, in het perspectief van een eventuele functieverandering", legt Robby Vanuxem uit, Managing Director bij Hays.

De bedrijven hebben er echter nog altijd moeite mee om medewerkers aan te trekken die de gepaste vaardigheden bezitten. "Wij stellen een groeiende ongelijkheid vast op vlak van talent. De kandidaten die  beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt, hebben vaak niet de gevraagde competenties. Dat creëert een schaarste en een druk op de Belgische lonen".

Het gebrek aan vaardigheden laat zich vooral voelen bij gespecialiseerde functies, zoals ingenieurs, technici, onderzoekers, wetenschappers, analisten, boekhouders, meertalige salesprofielen en IT-ontwikkelaars.

Rekruteringsexpert Hays stipt nog aan dat de Belgische arbeidsmarkt geconfronteerd wordt met een werkloosheidspercentage bij jongeren van 19%, wat 2,5% hoger ligt dan het Europese gemiddelde, ondanks de economische heropleving.

Deze groeiende ongelijkheid zorgt er dan ook voor dat er vaak van job veranderd wordt. Bedrijven hebben er dus alle belang bij om hun retentiestrategie te evalueren. "Wij verwachten een belangrijke stijging van de lonen in 2018. Jobhopping is een factor die de loonlast voor de werkgevers nog verzwaart. "

 

Back to top button
Close
Close