Connect with us
woman-sunglasses

Start-up

250.000 euro voor de Brusselse elektrische fietsen Billy Bike

250.000 euro voor de Brusselse elektrische fietsen Billy Bike

Billy Bike, het Brussels platform voor het delen van elektrische fietsen, haalde via crowdfunding niet minder dan 250.000 euro op bij zijn gebruikers - wat het dubbele is dan het verwachte bedrag.

Billy Bike, het Brussels platform voor het delen van elektrische fietsen, heeft via crowdfunding 250.000 euro opgehaald bij zijn gebruikers - het dubbele van het verwachte bedrag. Het geld zal dienen om een volledig nieuwe Billy app te lanceren, het aantal fietsen te verdubbelen en de stap naar het buitenland te zetten. "De Brusselaar is niet de enige die naar een verandering in de transportmiddelen verlangt. Wij willen de Billy Bike ook zien rijden in de rest van Europa", aldus Pierre de Schaetzen, medeoprichter van Billy.

Met meer dan 250.000 euro kan Billy Bike zich erop beroemen een van de meest succesrijke Belgische crowdfunding campagnes te zijn tot nu toe. Pierre de Schaetzen en Guillaume Verhaeghe, de oprichters van Billy, hadden in het begin de bedoeling om 120.000 euro op te halen om het actieterrein van Billy uit te breiden in Brussel, maar zij zijn er uiteindelijk in geslaagd om meer dan het dubbel van dit bedrag op te halen. De financiering werd gerealiseerd via lita.co, een investeringsplatform voor projecten met een positieve impact op maatschappij of milieu.

"Wij stellen vast dat de vraag naar elektrische deelfietsen enorm is", bevestigt een tevreden Pierre de Schaetzen. "Onze gebruikers zijn zo gecharmeerd van de Billy Bike, dat zij zelf willen investeren in deze oplossing. Met dit geld kunnen wij een nog betere fiets ontwikkelen, een groter actieterrein en een nieuwe Billy-app. De Billy Bikes zullen binnenkort voor alle Brusselaars beschikbaar zijn."

De elektrische Billy Bikes werken volgens een `free floating` systeem. In tegenstelling tot andere deelfietsen zijn zij niet gebonden aan vaste stations. De gebruikers kunnen de fietsen vinden en ontgrendelen via een zeer gebruiksvriendelijke app op de smartphone. Momenteel kunt u al een fiets lenen en achterlaten in vier Brusselse gemeenten: Brussel-Stad, Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis.

De Billy Bike werd ontworpen door en voor fietsers. In september 2018 startte Billy in testfase: in enkele uren tijd wilden niet minder dan 500 mensen de fiets uittesten en verbeteren gedurende een periode van twaalf maanden. Zij hebben in totaal meer dan 25.000 trajecten afgelegd met de 150 beschikbare fietsen.

Ondertussen hebben 10.000 andere kandidaten zich op een wachtlijst ingeschreven, om eveneens hun eerste traject met een Billy Bike te kunnen afleggen. De testfase nadert binnenkort zijn einde, waarna alle mensen op de wachtlijst in de volgende weken toegang zullen hebben tot het platform. De hoeveelheid fietsen zal trouwens verdubbeld worden tot 300, om te kunnen garanderen dat er altijd een Billy Bike in de omgeving is. Het bereik van Billy in Brussel zal daarmee gevoelig vergroot worden.

De vraag naar een verandering in de vervoermiddelen en naar een mobiliteit op maat van de XXIe eeuw, valt niet enkel in Brussel op te merken. Ook andere Europese steden worden geconfronteerd met luchtvervuiling, opstoppingen en problemen met verkeersveiligheid. Volgens Billy Bike is het potentieel voor `free floating` elektrische deelfietsen enorm- het is dé oplossing bij uitstek voor wie zich snel en zorgeloos wil verplaatsen in een moderne stad. Met een fiets en een eigen app is Billy de enige in Europa die een antwoord biedt op deze uitdaging.

"Het is pas door fietsen toegankelijk, snel en veilig te maken in de stad, dat wij meer mensen zullen kunnen aansporen om de tweewieler te nemen", voegt Pierre de Schaetzen eraan toe. "En Billy Bike heeft een rol te spelen in dit debat. Onze ambitie is ook duidelijk: wij willen de Europese koploper worden op vlak van elektrische deelfietsen. Deze crowdfunding biedt ons de kans om onze ambitie waar te maken. Dit jaar zetten wij al grote stappen vooruit in Brussel, maar daar stopt het niet. Wij willen de Billy Bikes zien rijden in heel Europa."

 

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top