Connect with us
woman-sunglasses

Studies

Waarom 2019 gekenmerkt zal worden door nog geavanceerdere aanvallen

Waarom 2019 gekenmerkt zal worden door nog geavanceerdere aanvallen

Cybersecurity specialist Trend Micro verwacht dat hackers hun roofmethoden nog zullen verbeteren door nieuwe spitstechnologieën te gebruiken. Een situatie die een impact zal hebben op bedrijven die massaal hun data naar de cloud overzetten.

De voorspellingen voor 2019, samengevat in het laatste rapport van Trend Micro ("Mapping the Future: Dealing with Pervasive and Persistent Threats") waarschuwen voor het feit dat hackers de efficiency van roofmethodes, die zich al bewezen hebben, nog zullen verhogen door er nieuwe elementen uit de spitstechnologie aan toe te voegen.

Het rapport beklemtoont de voortdurend groeiende gevaren waarmee gebruikers en bedrijven geconfronteerd worden, en waarvan de impact in een steeds meer connected wereld steeds maar blijft toenemen.

"Het is essentieel dat bedrijven in 2019 zich meer dan ooit bewust worden van de gevolgen op veiligheidsgebied van de groeiende adoptie van de cloud, een groeiende verwevenheid tussen IT en OT (informatica en operationele technologieën) en van een stijging van het telewerken", zo waarschuwt Greg Young, Vice President Cybersecurity bij Trend Micro.

De cybercriminelen zullen dus recepten blijven gebruiken die zich al bewezen hebben (misbruik van bestaande lekken,  gegevensdiefstal en social engineering) om geld binnen te halen.

Het aantal phishing-URL`s dat Trend Micro blokkeert is sinds 2015 met nagenoeg 3.800% toegenomen

Bij 99,99% van de exploitaties van kwetsbaarheden zullen de hackers blijven rekenen op gekende kwetsbaarheden, die in bedrijfsnetwerken blijven bestaan en waarvoor geen patch toegepast werd. Die tactiek blijft dus lonen.

Trend Micro voorziet trouwens een groei van het aantal kwetsbaarheden en aanvallen die verband houden met cloud-infrastructuren, in het bijzonder de "containers". Al te lakse veiligheidsmaatregelen in de cloud blijven de weg vrijmaken voor het exploiteren van cryptocurrency mining accounts. Zij zijn een bron van nog schadelijkere inbraken,  een rechtstreeks gevolg van slecht geconfigureerde systemen.

Hackers zullen trouwens beroep doen op opkomende technologieën, zoals Artificiële Intelligentie, om beter te kunnen anticiperen op het gedrag van de directieleden van een bedrijf. Dit zal leiden tot nog beter overtuigende en nog beter doelgerichte phishing boodschappen - twee essentiële elementen voor het slagen van BEC aanvallen (Business Email Compromise).

Waarschijnlijk richten deze aanvallen zich vaker op kaderleden, wat in 2019 over de hele wereld (financiële) schade zal aanrichten.

 

Click to comment
Beelance Forum Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top