Connect with us
woman-sunglasses

Focus

Apple start met online video en breidt zijn aanbod services uit

Apple start met online video en breidt zijn aanbod services uit

Gisteren heeft Apple zijn nieuwe video-on-demand dienst voorgesteld, een van de pijlers van zijn nieuwe op services georiënteerde strategie, waardoor het frontaal de concurrentie zou aangaan met Netflix en Amazon.

De Amerikaanse groep, die geconfronteerd wordt met een dalende verkoop van de iPhone, zal zowel originele creaties in `streaming` brengen als content die door andere producers van tv-uitzendingen of films geleverd wordt.

Vanaf het begin van de presentatie, die verschillende dagen lang voorafgegaan was door een PR-campagne die de verwachtingen moest opkloppen, heeft Tim Cook benadrukt dat dit evenement louter rond services zou draaien en niet, zoals gewoonlijk, rond innovaties in hardware of de lancering van nieuwe modellen van toestellen.

Buiten het feit dat  het bedrijf met de appel in online video stapt, heeft de CEO van Apple in het glazen amfitheater van de zetel van de groep in Cupertino aangekondigd dat het de ontwikkeling van het Apple Pay betaalsysteem zal verderzetten, met de komst van een kredietkaart die door Goldman Sachs en Mastercard gesteund wordt. Hij kondigde verder de lancering aan van een gamesplatform en de toevoeging van magazines aan zijn online nieuwskiosk, die voortaan werkt met een abonnementsversie.

Al deze aankondigingen illustreren de strategische koerswijziging, aangestuurd door Tim Cook, die voortaan de nadruk wil leggen op de diverse diensten die aangeboden worden aan de gebruikers van de 1,4 miljard Apple-toestellen wereldwijd, maar niet zozeer op de toestellen  zelf.

Met video-on-demand begeeft Apple zich op een terrein waar Amazon (via Prime Video) en Netflix elkaar al bekampen, die massaal investeren in de productie van series en films om de abonnees en dus de dollars te lokken.

Het offensief van deze internetgiganten heeft gezorgd voor een consolidatiebeweging bij de traditionele spelers in de media- en amusementswereld, die zich willen wapenen tegen deze nieuwe concurrentie. Walt Disney, dat de activa van Twenty-First Century Fox gekocht heeft, en AT&T, dat de hand kon leggen op Time Warner, maken zich ook op om dit jaar `streaming` diensten te lanceren of te testen.

De inzet is groot voor Apple, dat zich inspant om andere manieren van groei te vinden nu de verkoop van zijn toestellen slabakt. Zijn afdeling `services` was verleden jaar maar goed voor 14% van zijn totaal omzetcijfer van 265,6 miljard dollar (234,7 miljard euro), maar de verkoop is met 24% gestegen. Het Apple-aandeel, dat de laatste weken met meer dan 10% gestegen is, moest op Wall street ongeveer 1,5% prijsgeven tot 188 dollar, twee uur na het begin van deze presentatie.

Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top