Ericsson betreurt dat 5G een politieke kwestie geworden is

Volgens Rémi de Montgolfier, Country Manager Belux bij Ericsson, is het essentieel dat er sterke politieke steun komt voor de uitrol van 5G in België, die al vertraging opgelopen heeft. "Wij hebben onvoldoende uitgelegd hoe nuttig de technologie zal zijn", geeft hij toe.

post-image-3

Nadat China het mobiele netwerk jarenlang gedomineerd heeft, is Europa terug aan zet, en wel met Ericsson. De uitrol van het 5G-netwerk van Proximus en Orange zal uitgevoerd worden door het Zweedse bedrijf, in samenwerking met Nokia. De leveranciers zijn hierover erg verheugd.

België heeft echter een serieuze achterstand opgelopen ten opzichte van de buurlanden. Vandaag bieden wereldwijd al 92 operatoren een commercieel aanbod aan voor het 5G netwerk, in 38 landen in totaal. Einde juni waren er acht miljoen mensen in Zuid-Korea en 150 miljoen in China die gebruik maakten van het 5G-netwerk. België is daar lang nog niet aan toe.

"Wij zullen geen 5G hebben voor 2022, zelfs 2023. Het verschil met de andere landen zal aanzienlijk zijn", betreurt Rémi de Montgolfier, Country Manager BeLux van Ericsson.

De boodschap van de leverancier is duidelijk: we moeten het project laten vooruitgaan. Volgens Ericsson is het project geblokkeerd omwille van een politiek debat. "Vandaag is er een gebrek aan sterke ondersteuning door de politiek. Het is absoluut noodzakelijk om dit aan het publiek uit te leggen en het te sensibiliseren. Men kan debatteren, maar de agenda gaat niet meer vooruit, nu 5G een politiek debat geworden is zonder duidelijke positie van de leiders", betreurt de verantwoordelijke.

Rémi de Montgolfier legt uit dat het gebrek aan kennis over de kwestie deels de oorzaak is van deze vertraging. "Wij hebben onvoldoende uitgelegd hoe nuttig 5G zal worden in het dagelijks leven", geeft Rémi de Montgolfier toe. Een onderzoek, uitgevoerd door Ericsson in juni bij 1.000 Belgische smartphone-gebruikers toont aan dat 58% van de Belgen meent dat hij niet kan onderscheiden wat vals is en wat waar is, 5G betreft. Eén persoon op twee zegt ook dat hij zijn mening over dit onderwerp gevormd heeft door, althans gedeeltelijk, te vertrouwen op wat gezegd wordt op de sociale netwerken.

"Wij hebben de sociale netwerken laten antwoorden op de vragen die rezen, en dat is slecht nieuws", legt de baas van Ericsson uit. Toch zeggen zeven Belgen op tien dat zij beter geïnformeerd willen worden over het onderwerp. Volgens het onderzoek van Ericsson zou 13% van de ondervraagde Belgen van plan zijn om een 5G-compatibel toestel te kopen binnen de drie tot zes maanden na de lancering van 5G, wat neerkomt op 500.000 gebruikers.

Back to top button
Close
Close