De vader van het Web ten strijde tegen Big Brother

De Britse informaticus Tim Berners-Lee, die aan de basis ligt van de uitvinding van het befaamde navigatiesysteem op het internet, wil met zijn nieuwe start-up de cyberspace opnieuw uitvinden en de mensen terug controle geven over hun persoonlijke gegevens. Een enorme uitdaging die navolging zou moeten krijgen.

post-image-3

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, heeft gebruik gemaakt van de recente Reuters Next om de redenen te verduidelijken die hem ertoe gebracht hebben om in 2018 de start-up Inrupt op te richten. De Britse informaticus, die tot ridder geslagen werd omwille van zijn uitvinding van het navigatiesysteem, heeft uitgelegd dat hij "de cyberspace opnieuw wil uitvinden om te voorkomen dat we in een digitale dystopie terechtkomen".

Hij wil met andere woorden technologieën ontwikkelen ("pods") waarmee de gebruiker zijn persoonlijke digitale gegevens beter kan controleren, die vandaag helaas in handen zijn van de internetgiganten.

Hierbij merken we even op dat, toen deze ingenieur van het CERN (de Europese organisatie voor nucleair onderzoek) het Web 30 jaar geleden creëerde, hij dit ontwierp op basis van simpele standaards, die multimediadocumenten met elkaar moesten verbinden. Het is pas later dat andere spelers erin geslaagd zijn om te profiteren van zijn creatie, door de gigantische bedrijven op te richten die we nu kennen: Google, Apple, Facebook, Amazon e.a.

De 65-jarige informaticus, die nog lang niet aan opgeven denkt, wil het idee van het delen van informatie "als een egalitair verbindingsmiddel" weer opeisen. Hij meent dat de digitale giganten nu als silo`s evolueren met als doel om steeds meer data en macht te verzamelen, en hij wil de werking van deze "monitoring platformen die de innovatie tegenhouden" drastisch veranderen.

Alhoewel diezelfde vaststelling vandaag de regelgevende autoriteiten in de VS en in Europa er al toe verplicht hebben om steeds strengere regels in te voeren om de privacy te beschermen, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR), of de California Consumer Privacy Act, zou er toch nog meer moeten gebeuren.

Volgens Berners-Lee zullen deze regels niet volstaan om te waarborgen dat de gebruiker controle heeft over zijn gegevens. Hij meent daarom "dat men verder moet gaan om de privacy van de mensen te beschermen". Vandaar het doel dat hij zich gesteld heeft met zijn start-up Inrupt: de problemen oplossen door terug te keren naar het Web dat hij oorspronkelijk voor ogen had, en dit dankzij een nieuwe uitvinding, de "Pods". Dat zijn een soort hubs met persoonlijke gegevens die iedereen zou kunnen controleren door middel van een digitale "brandkast".

De start-up Inrupt, die aan de basis ligt van de Solid-server, zou zo de internauten in staat stellen om één enkele verbinding te gebruiken voor gelijk welke online dienst (website, streaming site, sociale netwerken enz.), waarbij zijn persoonlijke gegevens bewaard worden in "pods", waarover de gebruiker controle heeft.

De bedrijven zouden, mits toestemming van de gebruiker, via een beveiligde link toegang krijgen tot zijn gegevens voor een specifieke taak, zoals bijvoorbeeld het tonen van een gepersonaliseerde reclame.  Met andere woorden een technologie die, volgens Berners-Lee, zou toelaten om terug te keren naar zijn originele visie van het Web.

Alhoewel deze visie op de soevereiniteit van persoonsgegevens in schril contrast staat met het verzamel- en opslagmodel van de webgiganten, lijkt ze toch een gunstige weerklank te krijgen bij sommige overheidsinstellingen.

De start-up zal bovendien dit jaar een reeks pilootprojecten ontwikkelen, met name met de Britse nationale gezondheidsdienst, en de regering van het Vlaams Gewest. Wij wensen hen alvast veel succes. En zullen niet nalaten om dit van nabij op te volgen.

 

Back to top button
Close
Close