Start-up Soda haalt 11,5 miljoen euro op

De start-up die gespecialiseerd is in databeheer, heeft zijn eerste fondsenwerving afgerond, en treedt daarmee in het voetspoor van Collibra. Tom Baeyens en Maarten Maaschelein, de oprichters van Soda, willen in een jaar tijd het personeelsbestand verdubbelen.

post-image-3

De jonge start-up Soda, die voorheen Shape heette, heeft zopas een serie A fondsenwerving van 11,5 miljoen euro afgerond. Singular en Point Nine Capital maken met name deel uit van de investeerders. Point Nine Capital is een Duits fonds, dat gespecialiseerd is in het vinden van beginnende gouden start-ups, en dat in 2020 al 2,6 miljoen euro in Soda geïnjecteerd had.

Soda, specialist in datamanagement, focust zich meer concreet op het monitoren, classificeren, het elimineren van fouten en vooral het optimaal benutten van alle informatie waarover een bedrijf beschikt. "We nemen vaak het voorbeeld van Amazon. Tegenwoordig is meer dan 35% van de omzet afkomstig van verkopen via aanbevelingen. Verkopen die enkel mogelijk zijn door de juiste gegevensverwerking", zegt Tom Baeyens, CTO en medeoprichter van het bedrijf. Wat betekent dat het op de juiste manier gebruiken van uw gegevens het verschil kan maken voor een bedrijf. "Maar we weten dat het op een gegeven moment zal blokkeren", bekent Tom Baeyens. "Er zullen fouten of slechte interpretaties zijn. Er moeten dus systemen komen om data zo goed mogelijk te beheren" - en dat is de rol van het bedrijf.

De kleine broer van Collibra
Het parcours van Soda is vergelijkbaar met dat van Collibra, de eerste Belgische eenhoorn, aangezien Maarten Masschelein, de andere mede-oprichter en CEO van Soda, een van de eerste Collibra-medewerkers was. Twee jaar heeft hij in New York gewerkt voor de Belgische eenhoorn. Wanneer hij spreekt over de evolutie van zijn bedrijf,  benadrukt Maarten Masschelein dat "we ons in een zeer competitieve markt bevinden waar op de lange termijn maar weinig spelers het zullen uithouden".

Soda kon al enkele weken na zijn oprichting in 2018 rekenen op de steun van Innoviris. Het kapitaalfonds is gewoon om jonge innovatieve bedrijven te ondersteunen. Met de 500.000 euro die als ondersteuning verkregen werd, kon Soda zijn aanbod op de markt structureren."We werken noodzakelijkerwijs samen met bedrijven die actief zijn in de digitale wereld. Ze hebben meestal een bepaalde grootte, maar we werken ook samen met fintechs, online verkopers en start-ups. Datamining is van belang voor alle bedrijven", zegt Maarten Masschelein.

Verdubbeling van het personeelsbestand
Het opgehaalde bedrag is indrukwekkend voor zo`n jong bedrijf. Toch hadden de oprichters geen moeite om geïnteresseerde investeerders te vinden. "Zodra we met ons onderzoek begonnen, ging het heel snel. In feite waren het bijna de investeerders die ons probeerden te overtuigen", zegt de CEO met een glimlach. Met deze fondsenwerving kan het team uitgebreid worden. "Vandaag zijn we met 18. De ambitie is om het personeelsbestand snel te verdubbelen", zegt hij.

 

Back to top button
Close
Close