GAFA: de G20 keurt een belastinghervorming voor de multinationals goed

De ministers van financiën van de G20-landen kwamen dit weekend bijeen in Venetië voor de goedkeuring van deze hervorming, die met name de GAFA viseert.

post-image-3

De hervorming die in Venetië goedgekeurd wordt bevat twee luiken: de invoering van een wereldwijde minimumbelasting van 15% voor bedrijven met een omzetcijfer van meer dan 750 miljoen euro, en de eerlijke verdeling van de belasting die geheven wordt op de multinationals. Het is de bedoeling om te voorkomen dat de GAFA belastingen betalen die niet in verhoudingen staan tot hun inkomsten, maar ook om de geïnde belastingen te herverdelen in de landen waar zij actief zijn.

Als gevolg van dit historisch akkoord zou de hervorming vanaf 2023 in voege moeten treden. Vanaf dan zal België bijvoorbeeld het recht krijgen om Facebook te belasten.

Naast deze hervorming werden recent ook andere maatregelen genomen met betrekking tot de GAFA. De regering-Biden wil immers de killer acquisitions bestrijden die door de GAFA gemaakt worden om het monopolie op de markt in handen te houden.

Back to top button
Close
Close