Emakina wordt verkocht voor 120 miljoen euro

In augustus die jaar werd het aandeel van het Belgische bedrijf Emakina, dat genoteerd staat op de Beurs van Brussel, opgeschort. De reden: een openbaar overnamebod (OBA) van het Amerikaanse bedrijf EPAM Systems, op zijn beurt genoteerd op Wall Street. Een deal die nu afgerond werd.

post-image-3

Het digitaal agentschap Emakina, dat in 2001 gelanceerd werd door Brice Le Blévennec, groeit erg snel en trekt vanaf 2006 naar de Beurs. Daarna volgen de overnames in het buitenland elkaar snel op, zodat de groep vandaag 27 agentschappen telt, verspreid over 20 landen. De laatste boekhoudbalans vermeldde een omzetcijfer van 99 miljoen euro bij een EBITDA van meer dan 7,78 miljoen euro (een stijging met 32,3%).

Dit vrijwillig overnamebod van Epam zal de oprichters in staat stellen om een 90 miljoen euro onder elkaar te verdelen, vermits de prijs  die betaald werd de 120 mijoen zou benaderen, waarvan 30 miljoen euro zullen dienen om de schulden van het agentschap te dekken en een klein deel van de opbrengst naar verschillende aandeelhouders zal gaan. Een erg mooi traject voor het Belgisch agentschap en zijn medeoprichters Brice Le Blévennec, Karim Chouikri en Dennis Steisel.

Het in 1993 opgerichte Epam Systems is een spitstechnologisch software-engineering bedrijf, van Wit-Russische oorsprong, dat een belangrijke speler geworden is in het leveren van diensten voor de digitale transformatie. Het bedrijf behoort tot de 15 belangrijkste ondernemingen voor informaticadiensten in het Fortune 1000-klassement en is het eerste bedrijf van informaticadiensten op de lijst van 100 bedrijven met de snelste groei van Fortune.

Epam, dat genoteerd is op de Beurs van New York, met een valorisatie van ongeveer 35 miljard US dollar, behoort tot het klassement van de 25 grootste agentschappen ter wereld, opgesteld door Ad Age. De samenwerking met Epam Systems zal Emakina helpen om haar digitale strategie en haar conceptwerk te koppelen met digitale platformen en producten van de nieuwe generatie. Het bedrijf zal de initiële strategie van de groep kunnen uitwerken, waarbij organische groei en overnames gecombineerd worden.

Na het afsluiten van de initiële acceptatieperiode verleden vrijdag heeft Epam Systems nu 98,69% van de aandelen van Emakina in handen. Aan het einde van de uitkoopperiode zal Epam 100% in handen hebben op 30 november 2021, op welke datum de  notering van Emakina op de beurs van Brussel geschrapt zal worden.

Back to top button
Close
Close