Cybersecurity: het probleem van middelen

Meer dan de helft van de bedrijfsleider heeft onvoldoende middelen om beveiligingsexperts in dienst te nemen. Er wordt gewezen op het gebrek aan financiële middelen. Een analyse

post-image-3

Uit een onderzoek van Gartner blijkt dat organisaties een ernstig probleem hebben met een tekort aan middelen - niet alleen financieel maar ook op het gebied van menselijke expertise en kennis binnen het bedrijf.

Parallel met deze conclusie blijkt uit een peiling, uitgevoerd door het bedrijf Kaspersky, dat meer dan de helft (56%) van de beslissingnemers van in Europa gevestigde bedrijven beroep zou willen doen op externe expertise in IT-beveiliging, maar niet over de nodige middelen beschikt om een vertrouwenspersoon te vinden.
Bovendien, zo rapporteert het bedrijf, zijn bedrijven die het zich kunnen veroorloven om beveiligingsfuncties uit te besteden, beter beschermd dan wie dat volledig intern doet.

Wanneer dat gebrek aan middelen betrekking heeft cybersecurity, dan is dat een cruciaal probleem. En met reden, "de cybersecurity beperkt zich niet meer tot technologie, oplossingen en diensten; de menselijke factor, onmisbaar bij elke analyse, evaluatie en gepaste reactie bij een cybersecurity-incident, is primordiaal bij de aanpak van digitale beveiliging".

In het bijzonder is het opsporen en het antwoord op incidenten essentieel om correct te reageren op aanvallen en om de financiële impact ervan te beperken.
Uit een voorgaand onderzoek van de expert in cybersecurity blijkt dat "gegevensdiefstal gemiddeld de grote bedrijven 970.000 euro kost, en 84.000 aan de KMO."

Maar het zijn bedrijven die beroep doen op externe experts die het beste hun plan trekken. Volgens het onderzoek van Kasperksy zouden zij namelijk 10% minder cyberaanvallen ondergaan dan wie hoofdzakelijk of volledig met interne middelen werkt.
Een resultaat dat identiek is in alle Europese landen. Het belangrijkste probleem, dat meer dan de helft van de beslissingnemers bij bedrijven bekommert (54% in Europa) is hoe moeilijk het is om een verbetering van de cybersecurity te financieren om hun activiteit te beschermen. Een cruciaal punt dat verklaard wordt door de groeiende complexiteit van infrastructuren.

"De bedrijven denken dat hun interne cyberbeveiliging beter is dan zij in werkelijkheid is. Maar amper 8% van de Europese beslissingnemers doet beroep op externe experts om snel te reageren bij een incident. Menselijke knowhow is echter een onmisbare aanvulling op een automatische bescherming. Dat is de grootste uitdaging die alle bedrijven moeten aangaan, klein of groot", besluit Tim de Groot, Territory Manager Benelux bij Kaspersky.

Back to top button
Close
Close