Losgeld voor data

Eén bedrijf op vijf is bereid om losgeld te betalen om zijn gegevens te kunnen recupereren. Of hoe ransomware de voornaamste oorzaak wordt van beveiligingsaanvallen.

post-image-3

Volgens IT-professionals zijn malware zoals "ransomware" en "phishing malware" de voornaamste oorzaken van beveiligingsaanvallen.

Aanvallen met ransomware werden voor het eerst gezien einde jaren 1980, met het computervirus Cyborg. Met de opkomst van de cryptomunten is het aantal ervan aanzienlijk gestegen.

Volgens het "Thales Data Threat Report 2022" heeft maar liefst 22% van de organisaties al een losgeld betaald voor zijn gegevens of zou het dat betalen. Terwijl bijna een derde van de bedrijven in de laatste 12 maanden te maken had met een datalek.
Toch heeft minder dan de helft van de bedrijven (48%), een formeel plan uitgewerkt om ransomware te bestrijden.

Nog volgens het onderzoek zou de gezondheidssector het beste voorbereid zijn: 57% van de bedrijven heeft er een officieel plan geïmplementeerd om ransomware te bestrijden.
Terwijl de energiesector het minst goed voorbereid lijkt, met 44%.
Resultaten die toch "opmerkelijk" genoemd worden, vermits deze twee sectoren in de voorbije 12 maanden belangrijke datalekken gehad hebben.

Op wereldschaal klasseren IT-professionals malware (56%), ransomware (53%) en phishing (40%) als de belangrijkste oorzaken van beveiligingsaanvallen.

Ondanks deze conclusies blijft het gebruik van versleutelingsoplossingen om gevoelige data te beschermen ondermaats: slechts de helft van de respondenten in het onderzoek (50%) zegt dat meer dan 40% van zijn gevoelige data versleuteld is.
 

Back to top button
Close
Close