Record aan fondsenwervingen voor Belgische start-ups

In het eerste kwartaal 2022 alleen al hebben onze jonge groeibedrijven 498 miljoen euro opgehaald, zo meldt de krant L`Echo. Een record dat getrokken wordt door enkele bijzonder dynamische start-ups en scale-ups, zoals Cowboy en Deliverect. Nooit eerder heeft de sector zoveel kapitaal opgehaald.

post-image-3

In amper drie maanden tijd zijn de Belgische start-ups erin geslaagd om iets minder dan een half miljard euro (498 miljoen euro) op te halen. Het is het tweede beste kwartaal ooit voor de Belgische markt.

Dit sterk staaltje van ondernemerschap wordt gedreven door enkele indrukwekkende kapitaalrondes bij jonge dynamische bedrijven, zoals de Brusselse fabrikant van elektrische fietsen Cowboy (71 miljoen euro), de Gentse unicorn die aan de basis ligt van de automatisering van online maaltijdbestellingen Deliverect (132 miljoen euro), en de Biotech Precirix (80 miljoen euro) die goed is voor de grootste operatie van het jaar in zijn sector, zo blijkt uit cijfers die L`Echo en De Tijd verzamelden.
Dit maakt van het eerste kwartaal 2022 een van de beste uit de geschiedenis van de start-upsector in België, vlak na het tweede kwartaal van 2021 toen het bedrag van de kapitaalrondes de drempel van 509 miljoen euro bereikte.

Een trend die niet lijkt af te buigen, afgaande op de laatste kapitaalronde van het Belgisch-Franse Kple, gespecialiseerd in real time data over de grondstoffenmarkten, dat deze maand 185 miljoen euro wist op te halen.

L`Echo besluit: "Deze torenhoge start voor 2022 volgt op een jaar zonder voorgaande. In 2021 hebben beleggers uit binnen- en buitenland, die op zoek waren naar rendement voor hun kapitaal, bijna 1,4 miljard euro geïnjecteerd in onze jonge bedrijven. Dat was het hoogste bedrag tot nu toe, en het vijfde opeenvolgende record".

Er is slechts één schaduw: de oorlog in Oekraïne, die wel eens een rem zou kunnen zetten op de economische groei in Europa en de ondernemersambities van de bedrijven.

Back to top button
Close
Close