Een Belgische start-up centraal in de ruimte

Be.blue, een jong bedrijf van de universiteit van Luik, gaat van start met een ambitieus project, same met de ESA en een groep industriële en academische partners. Het project wil ruimte-waterstof groener maken.

post-image-3

Dit grootschalige project betreft Frans Guyana en Luik, en kreeg de naam Hyguane mee, van de combinatie Hydrogène (waterstof) en Guyana. Het is de bedoeling om een pilootfabriek op te richten binnen Spaceport, gelegen in Guyana, om zo de uitstoot van broeikasgassen bij de lancering van Arianeraketten te verminderen.

Met dit project zal “grijze” en vervuilende waterstof vervangen worden door groene waterstof, om de raketten van het Arianeprogramma aan te drijven. De uitdaging is in eerste instantie ecologisch, maar ook economisch vermits de CO2-vermindering bijna verplicht geworden is op straffe van een belasting.

Zodra het project gevalideerd is, zal het uitgebreid kunnen worden naar het hele Franse overzeese gebied, om het transport van goederen en passagiers toe te laten.

De rol van het jonge Luikse bedrijf draait rond waterstof-brandstofcellen. Be.blue zal de brandstofcellen testen en manieren vinden om de werking van de cellen mogelijk te maken binnenin het ruimtecentrum.

De partners van het project hebben op 17 juni een interessebrief ondertekend om hun akkoord te geven en het project te lanceren.

Back to top button
Close
Close