Gen Z studie: Marketing loon vs. loonverwachting

De loonverwachting van Gen Z lijkt niet te stroken met de realiteit. Ze verwachten 19% meer te verdienen dan wat bedrijven bereid zijn te bieden. Een Sortlist studie.

post-image-3

‘’The Great Resignation‘ is aangebroken, en in 2022 is het een van de grote zorgen voor bedrijven. Beyoncé noemde het al; haar onlangs uitgebrachte nummer “Break My Soul” lijkt het volkslied te worden van een hele generatie – Gen Z – die hun ontslag indienen op TikTok.

Er is veel onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen ontslag nemen. Naast het zoeken naar een meer bevredigende job is een van de andere redenen ontegenzeggelijk het salaris.

Dus vroegen wij ons af: welke verloning verwachten starters in marketing en hoe verhoudt zich dat tot de realiteit van de markt?

We hebben 500 afgestudeerde marketingstudenten en pas aangeworven marketeers evenals 100 HR-teams in 4 landen ondervraagd om na te gaan of er een kloof bestaat tussen de loonverwachting en het marktaanbod. En het lijkt erop dat verwachtingen een reden kunnen zijn om ontslag te nemen.

Hier is een kort overzicht van onze bevindingen:

  • Gen Z verwacht 19% meer betaald te krijgen dan wat ze in werkelijkheid krijgen.
  • Vrouwen lijken realistischer wat hun salarisverwachtingen betreft en verwachten 100 euro minder betaald te krijgen dan mannen.
  • Duitsland is het land waar marketeers de hoogste beginsalarissen krijgen, gevolgd door België.
  • België en Spanje zijn de landen waar de kloof tussen verwachtingen en realiteit het grootst is, met een verschil van respectievelijk 38% en 25%. Daarna volgen Duitsland, met 10%, en Frankrijk, met 5%.
  • Het gemiddelde salaris dat een starter kan verwachten ligt boven de 1750 euro, behalve in Spanje, waar het 1200 euro bedraagt.
  • Er is een verschil van 54% tussen de salarissen die je kunt krijgen in Spanje (laagste betaler) en in Duitsland (hoogste betaler).
Om meer te weten te komen, lees de volledige studie hier.

(Bron: https://www.sortlist.be/nl/blog/marketing-loon-vs-loonverwachting/) 
Back to top button
Close
Close