Kan de fiets de auto vervangen?

De fiets verslaat de auto. Op World Car Free Day blijkt uit een nieuwe Cowboy-enquête dat 50% van de Cowboy gebruikers een elektrische fiets kochten als beter alternatief voor een auto.

post-image-3
Een nieuw onderzoek uitgevoerd door Cowboy onder hun riders toont aan dat 50% van hun gemeenschap een Cowboy-fiets kocht als een beter alternatief voor een auto. Ook blijkt dat 27% van hun verplaatsingen reeds autoritten vervangt.
 
Om World Car Free Day te vieren en om meer mensen dan ooit te inspireren om de auto te laten staan, kondigt Cowboy een World Car Free-korting van € 700 aan op de inmiddels iconische Cowboy 3, zolang de voorraad strekt.
 
Gezien Cowboy fietsen dagelijks gebruikt worden voor woon-werkverkeer, suggereren de gegevens van de rijders die door Cowboy zijn vrijgegeven dat e-bikes meer dan een tijdelijke trend zijn. E-bikes maken onderdeel uit van een snel groeiende nieuwe stedelijke levensstijl voor een generatie fietsers die de stad op een snellere, eenvoudigere en meer duurzame manier willen verkennen. 

Martin is een early adopter en kocht enkele jaren terug de eerste generatie Cowboy fiets. Hij besloot zijn auto van de hand te doen.“Ik kwam tot het besef dat elke dag met de wagen in de file staan me een pak stress en frustratie bezorgde. Ik keek er tegenop om de wagen te nemen en besloot een e-bike aan te schaffen. Het had een echte positieve impact op mijn mentale gezondheid. In die mate dat ik nu vrijwel overal naartoe fiets en mijn wagen ook verkocht. Ik zet er ook mijn kind mee af op school en doe ongeveer 70 kilometer per week.”

Martin is maar één van de velen die de auto de rug toekeerden, het Cowboy team is dagelijks in gesprek met klanten die hun Cowboy als enig vervoermiddel gebruiken in de stad. 
 
De geleidelijke omschakeling van auto's naar e-bikes draagt nu al bij aan minder rommelige steden, een betere mentale en fysieke gezondheid en sterkere gemeenschappen. Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de ruimte die nodig is voor een enkele parkeerplaats maximaal 15 fietsen kan bevatten, wat betekent dat het verminderen van het aantal auto's op straat ruimte zou overlaten voor meer enthousiaste fietsers. En meer mensen op de fiets betekent gezondere gemeenschappen. De WHO ontdekte dat fietsen de risicofactoren voor enkele van de belangrijkste soorten ziekten, zoals ademhalings-, hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker, vermindert. Mensen met een e-bike fietsen gemiddeld verder en vaker dan bezitters van een gewone fiets en brengen daardoor meer tijd door in de buitenlucht. Fietsen heeft ook een bewezen voordeel voor de geestelijke gezondheid, het welzijn en de slaapkwaliteit.

Gegevens suggereren dat het gemiddelde aantal mensen in een auto in Europa 1,4 is. Behalve dat het zeer inefficiënt is, laat het ook zien dat autorijden een activiteit is die in eenzaamheid wordt gedaan. Fietsen is echter een meer sociale activiteit. Door mensen bij elkaar te brengen en buurten te verbinden, biedt het de mogelijkheid voor meer en betere sociale interacties. Bij Cowboy groeit de gemeenschap elke dag, met meer dan 700 groepen die met elkaar connecteren en interageren via de Cowboy-app en elkaar uitdagen om steeds meer te rijden.

Naast goed voor de gezondheid en het gemeenschapsgevoel is fietsen ook goed voor de portemonnee. Een e-bike bezitten is bijna 6 keer goedkoper is dan een auto bezitten, volgens de European Mobility Atlas. De gemiddelde kosten voor een kleine auto per jaar bedragen € 4.000, vergeleken met een veel beter beheersbare € 700 per jaar voor een e-bike (onderhoudskost, afschrijving, verzekering, elektriciteit / brandstof).

Naast de vele redenen en cijfers die hierboven zijn genoemd, heeft Cowboy nòg een goede reden om over te stappen van een auto naar een e-bike. Vanaf World Car Free Day kun je de iconische Cowboy 3 met een korting van €700 bestellen voor slechts € 1.590, zolang de voorraad strekt.
Back to top button
Close
Close