Zou AI een rol kunnen spelen bij de besluitvorming in onze bedrijven?

Momenteel  speelt artificiële intelligentie vooral een rol bij het vereenvoudigen van taken van HR-professionals. Maar is dat zijn enige roeping naar de toekomst toe?

post-image-3

De bedrijven beschouwen artificiële intelligentie en de mogelijkheden ervan als eindeloos positief. Zij staan te trappelen om dit nieuwe digitale terrein territorium te verkennen. De bedenkers van deze technologie vertonen echter steeds vaker ongerustheid over de machine die zij in gang gezet hebben. Niemand weet waartoe het kan leiden, het is absoluut noodzakelijk om oordeelkundig gebruik te maken van deze innovatie, voor nobele en positieve doeleinden.

Wij zijn ons ervan bewust dat de HR-afdeling berust op een massa data, op basis waarvan de medewerkers beslissingen kunnen nemen. In deze context blijkt artificiële intelligentie een kostbare tool, omdat het uitblinkt in het ophalen en analyseren van gegevens. Maar AI kan enkel verschillende opties voorstellen. De uiteindelijke beslissing blijft nog altijd in de handen liggen van de mens.

Momenteel heeft kunstmatige intelligentie tot doel het leven van de HR-medewerkers te vereenvoudigen, maar het nut ervan breidt zich steeds verder uit om ook belangrijke uitdagingen op dit domein het hoofd te bieden. Zo zou het vermogen om potentiële ontslagen of promoties te voorzien een echte bijdrage kunnen leveren aan de organisatorische planning op lange termijn van een bedrijf.

Dit is waar de mogelijkheden van artificiële intelligentie momenteel eindigen. Wij kunnen de loopbaanontwikkeling bekijken en analyseren op basis van verschillende parameters zoals geslacht, leeftijd, diploma, enz. De beslissingen die genomen worden met behulp van deze technologie moeten goed doordacht worden. We moeten leren de resultaten te beheersen om de toegevoegde waarde van AI te kunnen zien.

De mening van de redactie
Alhoewel de mogelijkheid om banen te schrappen, grote reorganisaties en nieuwe werkmethodes door te voeren tot ongerustheid kan leiden, is het van groot belang om naar de positieve aspecten te zoeken. Deze technologie is geïntegreerd in ons leven en gaat niet meer weg. Het is cruciaal om niet uitsluitend op AI te vertrouwen, want het irrationele aspect van de mens blijft bestaan.

En alhoewel AI on in staat stelt om hypotheses uit te werken over toekomstige evoluties en gedragingen, blijft het nodig om de genomen beslissingen kritisch tegen het licht te houden, door rekening te houden met andere parameters waarmee de AI geen rekening houdt, zoals de emotionele toestand van een persoon, diens privéleven, enz. Samenwerken met een machine lijkt alsof onze wildste SF-dromen werkelijkheid worden. Laten wij dit verstandig gebruiken. En er altijd aan denken dat de mens een mens blijft.

Back to top button
Close
Close